latinica  ћирилица
29/02/2024 |  11:03 | Аутор: СРНА

Зафрановић: Нема важније теме за филм од страдања у логору какав је био Јасеновац

На свијету не постоји важнија тема за филм од мучног страдања у логорима какав је био Јасеновац, рекао је режисер Лордан Зафрановић.
Лордан Зафрановић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ) -
Лордан Зафрановић (Фото: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ)

- Раније, као млади, нисмо много имали појма о страхотама Јасеновца. Ушли смо у логор за један документарни филм и кад смо изашли, није нам било добро седам, осам дана. Цијела екипа није могла да се опорави. Био сам посрамљен што припадам људском роду - нагласио је Зафрановић.

Он сматра да данас не постоји већа тема од страдања невиних жртава у концентрационим логорима, преносе београдски медији.

- Заиста је тако, нема веће теме од рађања зла, пакла у логорима. Нема даље. То је моја главна тема, мучна и опасна игра - нагласио је Зафрановић.

Зафрановић, који је одржао мастерклас "Унутрашња структура филма" на 52. ФЕСТ-у, навео је да је на филму "Златни рез 42", по сценарију "Дјеца Козаре", радио више деценија.

- Филм је завршен са снимањем, а тренутно се налази у монтажи. Филм "Златни рез 42" биће завршни ударац са моје стране - рекао је Зафрановић, те додао да у филму игра чак 175 глумаца.

Он је напоменуо и да је доста настрадао због својих документарних филмова о тој теми, да је због тога морао да промијени земљу.

Зафрановић је навео да је са компанијом "Телеком Србија" договорио да се "Златни рез 42" реализује и као мини-серија.

Улоге у суровој ратној причи из миљеа страдања српског народа у логору Јасеновац играју Предраг Мики Манојловић, Аница Добра, Леон Лучев, Мина Совтић, Милан Марић, Павле Менсур, Петар Бенчина, Бојан Навојец, Душанка Стојановић Глид, Рене Битојарац, Џек Димић - Жељко Димић, Ева Рас, Милена Васић, Катарина Радивојевић, Горица Поповић, Катарина Гојковић и многи други.