latinica  ћирилица
29/02/2024 |  11:13 ⇒ 11:15 | Аутор: sputniknews.com

Путин: Руске нуклеарне снаге у стању пуне борбене готовости

Нуклеарне снаге Русије налазе се у стању пуне борбене готовости, изјавио је предсjедник Русије Владимир Путин у обраћању Савезној скупштини земље.
Владимир Путин (фото:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY) -
Владимир Путин (фото:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY)

- Стратешке нуклеарне снаге су у стању пуне борбене готовости за гарантовану употребу - прецизирао је он.

Хиперсонични ракетни систем морског базирања "циркон" већ је коришћен у борби, овај систем је у употреби, рекао је предсjедник Русије.

- Такође је у борби већ коришћен хиперсонични ударни систем морског базирања "циркон", о коме се није говорило у обраћању скупштини 2018. године. Али овај систем је већ у употреби - нагласио је Путин.

Он је додао да се током специјалне операције ефикасно користи хиперсонични систем "кинжал" за гађање посебно важних циљева.

Он је додао да су у активној воној служби хиперсонични блокови "авангард" и ласерски системи "пересвет".

Завршавају се испитивања крстареће ракете "буревесник" и систем "посејдон", који су потврдили своје јединствене карактеристике, рекао је предсjедник.

Путин је истакао и да су ракете "сармат" испоручене трупама и Русија ће их ускоро демонстрирати у областима гдjе се налазе на борбеном дежурству.

Према његовим рijечима, најновији руски системи наоружања потврдили су своје високе, јединствене карактеристике.

Према његовим ријечима, Оружане снаге Русије стекле су огромно искуство, то се односи на сарадњу свих видова и родова војске, савремене тактике и оперативних вештина.

- Стасала је и обучена читава плејада талентованих команданата, који брину о људима, компетентно извршавају своје задатке, користе нову технику и успјешно рјешавају задатке који су им додељени - рекао је Путин.

Тврдње да се Русија спрема да нападне Европу Путин је назвао глупошћу.

- Запад је изазвао сукоб у Украјини, на Блиском истоку и у другим регионима свијета. И наставља да лаже. Сада, без икаквог стида, изјављују да Русија наводно намерава да нападне Европу. Схватамо да они само причају глупости - констатовао је Путин.

Путин је упозорио да ће посљедице евентуалних интервенција у Русији бити много трагичније него у прошлости.

- Сјећамо се судбине оних који су своје контигенте својевремено слали на територију наше земље. Али сада ће посљедице по евентуалне интервенционисте бити много трагичније - истакао је руски лидер.

О специјалној операцији

Руски војници данас делују непоколебљиво и пожртвовано на фронту, оцијенио је руски лидер.

- Заштита и јачање суверенитета данас се одвија у свим правцима. И прије свега, наравно, на фронту, гдје се наши војници боре непоколебљиво и пожртвовано - рекао је Путин.

Он је истакао да Русија није започела рат у Донбасу, али ће учинити све да га оконча, искорени нацизам и ријеши проблеме специјалне операције, рекао је шеф Руске Федерације.

- Вишеструко су повећане борбене способности оружаних снага, наше јединице чврсто држе иницијативу. Они самоувјерено напредују у низу оперативних праваца и ослобађају нове територије - додао је Путин.