latinica  ћирилица
29/02/2024 |  11:16 ⇒ 01/03/2024 | 07:50 | Аутор: СРНА

Позиција Mандића на челу Скупштине неће бити доведена у питање

Позиција Андрије Мандића на челу Скупштине Црне Горе неће бити доведена у питање, с обзиром на то да, како сад ствари стоје, нема потребне већину за његово разрјешење.
Андрија Мандић (Танјуг/Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Андрија Мандић (Танјуг/Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

Смјену Мандића са мјеста предсједника Скупштине Црне Горе иницирала је опозициона Демократска партија социјалиста /ДПС/, јавља дописник Срне.

Да би иницијатива коју су јуче доставили посланичким клубовима ушла у скупштинску процедуру, потребно је 10 потписа посланика. Ако се приједлог нађе на дневном реду и ако се о њему буде гласало, за Мандићеву смјену потребна је подршка већине од укупног броја присутних посланика /41/.

Те већине сада нема јер су јуче из владајућих Покрета Европа сад /ПЕС/ и Социјалистичке народне партије /СНП/ званично саопштили да неће гласати за приједлог ДПС-а, док је чланица владајуће коалиције иницијативу ДПС-а назвала "недосљедном".

У СНП-у сматрају да долазак предсједника Републике Српске Милорада Додика у Црну Гору не представља никакав проблем нити пријетњу грађанима, што је наведено као један од разлога за смјену Мандића.

Посланик Уједињене Црне Горе /УЦГ/ Владимир Добричанин саопштио је да УЦГ неће подржати иницијативу ДПС-а јер је она "злонамјерна и бесмислена", те да су "разлози затражене смјене цинични и поново позивају на сукобе и подјеле међу грађанима Црне Горе".

Албанске странке су за поштовање коалиционог споразума о формирању Владе и осталих органа власти, што је порука да Мандић може бити миран што се тиче представника Албанаца у Црној Гори.

С друге стране, за Мандићеву смјену гласали би Бошњачка странка /БС/ и Хрватска грађанска иницијатива /ХГИ/.

Предсједништво ДПС-а је одлучило да та партија покрене иницијативу за разрјешење Мандића, а документ су јуче упутили свим посланичким клубовима, осим коалицији "За будућност Црне Горе" /ЗБЦГ/, чији је Мандићева Нова српска демократија /НСД/ дио.

Шеф посланичког клуба ДПС-а Андрија Николић рекао је јуче у парламенту да постоји неколико разлога за смјену Мандића, као то што је био у изборном штабу СНС-а са Александром Вучићем у изборној ноћи, затим што је поставио у кабинету српску тробојку и примио предсједника Додика у Скупштину Црне Горе.

Специјално државно тужилаштво /СДТ/ отворило је извиђај поводом кривичне пријаве дијела опозиције против Мандића за злоупотребу службеног положаја, потврдио специјални тужилац и портпарол СДТ-а Вукас Радоњић.

СДТ провјерава је ли Мандић злоупотријебио положај због истицања тробојке.

Кривичну пријаву поднијели су средином фебруара клубови посланика ДПС-а, Социјалдемократа, Демократске уније Албанаца и Хрватске грађанске иницијативе. Они тврде да је Мандић злоупотријебио службени положај истицањем тробојке у свом кабинету.

Мандић је изабран на функцију 30. октобра прошле године, гласовима посланика ЗБЦГ, ПЕС-а, Демократа, Уједињене Црне Горе, Албанског форума, СНП-а, као и независних посланика Радинке Ћинћур и Јевросиме Пејовић.