latinica  ћирилица
29/02/2024 |  11:26 ⇒ 14:21 | Аутор: РТРС

Кошарац: Инсистирамо на усвајању источне интерконекције

Одговорна политика Српске и предсједника Милорада Додика фокусирана је на то да обезбиједи више интерконекција како би гас био доступан што већем броју грађана и привредних субјеката, навео је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

Он је истакао да инсистира на усвајању источне интерконекције, јер је ријеч о пројекту који ће за резултат имати повећање безбједности снабдијевања потрошача природним гасом, јефтинији енергент и дугорочну енергетску стабилност у Српској, али и ФБиХ, гдје може бити усмјерена четвртина капацитета источне интерконекције.

- Више интерконекција значи већу количину гаса и јефтинији енергент, а тиме би се створили услови за имплементацију инвестиционих и развојних политика у корист грађана и привреде. Нажалост, менталне блокаде два бошњачка члана у Предсједништву, њихове предрасуде и порив да константно раде против Српске, разлог су заустављања источне интерконекције. То је контрапродуктивно, јер Комшић и Бећировић штете развоју ФБиХ и ускраћују јефтинији гас за становништво и привреду у овом ентитету - навео је Кошарац на Инстаграм налогу.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Жалосно је што су те бошњачке структуре, каже Кошарац, мотивисане искључиво тиме шта ће им западњаци рећи, умјесто да воде рачуна о потребама властитог становништва и привредног развоја.

- Српска никада није саботирала развојне пројекте ФБиХ, као што никад није била нити ће бити таоц западних земаља. Ми ћемо наставити инсистирати на усвајању источне интерконекције, али ћемо размотрити и могућности како да повећамо капацитете постојећег гасовода који долази преко Србије из Русије, а све у циљу обезбјеђивања енергетске стабилности и развоја инвестиционих пројеката - поручио је Кошарац.