latinica  ћирилица
29/02/2024 |  12:05 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Процес против Ленде мора почети и због јавности и због жртава

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић изјавио је да је почетак суђења против некадашњег команданта оперативне групе "Босна" Рефика Ленде потребно због суочавања јавности са злочинима у Возући, као и због жртава које су поново убијене када је Лендо изабран за потпредсједника Федерације БиХ.
Џевад Галијашевић - Фото: РТРС
Џевад ГалијашевићФото: РТРС

- Лендо, који је био војни командант, долази на политичку позицију. То скреће пажњу на други проблем, а то је да се политичко Сарајево никада није одрекло ратних генерала и да су многи од њих постали министри на свим нивоима власти, да су на високим функција, а Лендо је очигледан примјер тога - изјавио је Галијашевић Срни.

Он је рекао да одређене структуре раде на отезању и одуговлачењу суђења Ленди, а да о ефикасности правосуђа говоре и чињенице да ниједан тужилац није "преживио" свој мандат, јер су смијењени под ударом Обавјештајно-безбједносне агенције, чији је најутицајнији директор сада у затвору, као и предсједник Суда БиХ.

Галијашевић је указао на нужност да се тај предмет поведе док још има живих свједока, јер ће многи од одговорних лица бити недоступни.

Он је подсјетио на предмете против Ејмана Авада који је био главни "безбједњак" одреда "Ел муџахедин", те против посљедњег вође и члана команде овог одреда Имада ел Хусина, као и главног идеолога који предаје по исламским факултетима Имада ел Мисрија.

- Постоји нужност да се ти предмети изваде из ладица и да се спријечи бјекство као што се десило у случају ратног команданта тзв. Армије БиХ Сакиба Махмуљина - указао је Галијашевић.

Према његовим ријечима, суђење Ленди и нижерангираним командантима требало би бити формалност с обзиром на то да су ратни злочини Одреда на Возући утврђени правоснажном судском пресудом против Расима Делића, главног команданта тзв. Армије БиХ.

- Када се то узме у обзир, многи од починилаца још обављају одређене дужности и у службама и у ОБА и није спроведена никакава акција уклањања људи са ратним злочинима код бошњачког народа, за разлику од друга два гдје су хапсили кога су стигли - истакао је Галијашевић.

Тема која ће се отворити кроз процес Ленди, указао је он, јесте ко је омогућио бјекство осуђеном ратном злочинцу Сакибу Махмуљину и да ли ће омогућити бјекство и самом Ленди, да ли ће и он побјећи када буде неизбјежно осуђен као командант оперативне групе "Босна".

Предмет против некадашњег команданта оперативне групе "Босна" Рефика Ленде је у Посебном одјељењу за ратне злочине Тужилаштва БиХ у фази пријаве, потврђено је Срни у Тужилаштву.

Поступајући тужилац упутио је наредбу партнерској полицијској институцији за провјеру навода из пријаве како би се могао одредити према даљим активностима ради доношења тужилачке одлуке, наведено је у одговору на питање да ли је предмет још у фази пријаве и шта је Тужилаштво урадило до сада.

Из Тужилаштва БиХ раније је речено да је предмет против Ленде, актуелног потпредсједника ФБиХ, формиран на основу извјештаја који је прије 20 година поднијело Министарство унутрашњих послова Републике Српске због злочина над Србима на подручју Озрена и Возуће 1995. године.

Он је био међу првом тројицом против којих су поднесене кривичне пријаве за злочине над Србима из Возуће.

Пријаве против Ленде подносили су и Хрвати из Жепча и Завидовића.