latinica  ћирилица
29/02/2024 |  12:49 ⇒ 15:00 | Аутор: РТРС

Дипломатски форум у Анталији: Учествују Додик и Цвијановић (ФОТО)

Дипломатски форум у Анталији (АДФ) одржаће се од 1. до 3. марта 2024. године, под покровитељством предсједника Републике Турске, Реџепа Тајипа Ердогана, а на иницијативу Министарства спољних послова Републике Турске.
Дипломатски форум у Анталији - Фото: РТРС
Дипломатски форум у АнталијиФото: РТРС

На овом форуму учествоваће и предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Током тродневног форума планирано је да Додик и Цвијановићева, осим учешћа на форуму, одрже низ билатералних састанака са лидерима бројних земаља.

У току су и посљедње припреме за дочек шефова држава и влада из цијелог свијета у град на обали Турске - Анталију, који ће у наредних неколико дана бити свјетски центар када је ријеч о политици и економији.

Дипломатски форум Анталија (Фото: РТРС)

Поводом трећег АДФ-а, шефови држава и влада, министри, дипломате, пословни људи, академици и представници истраживачких центара, млади и медији ће се окупити како би размијенили свеобухватна мишљења.

На трећем Дипломатском форуму учествоваће готово 4.500 учесника, укључујући 19 лидера држава, те 73 министра, укључујући министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова, као и 57 међународних представника.

Током Форума биће одржан и панел о питањима повезаним са Балканом, а на њему ће учествовати дипломате из неколико земаља региона, укључујући БиХ и Србију, и специјални представник Велике Британије за Балкан Стјуарт Пич.

АДФ2024, који ће се одржати са главном темом "Истицање дипломатије у вријеме кризе", има за циљ да пружи заједнички основ за размишљање у потрази за мирним изласком из овог турбулентног периода кроз који пролазимо.

Непрекидни ратови, тероризам, нерегуларне миграције, ксенофобија и антиисламизам, непредвидиви ризици које доноси вјештачка интелигенција, климатске промјене, природне катастрофе и пандемије, повећање друштвено-економског јаза, итд.

Ови елементи су само неки од глобалних изазова са којима се суочавамо. Ерозија повјерења у међународни поредак заснован на правилима је још један забрињавајући тренд који подрива предвидљивост окружења у којем државе дјелују.

Док свијет пролази кроз турбулентан период, ови изазови могу утрти пут за структурне промјене у глобалним политичким, економским и безбједносним областима. Штавише, пошто једна трећина свјетске популације изађе на изборе 2024. године, забринутост као што је утицај избора на међународна питања која захтјевају хитан одговор, као и активности дезинформисања и лажне вијести путем вјештачке интелигенције, могу доћи у први план.

Како можемо ефикасније користити дипломатију да одговоримо на глобалне изазове у тренутној ситуацији? Одговор несумњиво лежи у усвајању новог схватања дипломатије које се протеже изван традиционалног оквира дијалога.

У том циљу, АДФ ће поново понудити својим цијењеним учесницима интерактивну платформу која подстиче на размишљање како би се суочила са изазовима који обликују глобалне и регионалне агенде и разговарала о иновативним алатима који ће нагласити дипломатију у временима криза.