latinica  ћирилица
29/02/2024 |  13:07 | Аутор: Агенције

Отворено Олимпијско село у Паризу

Кључеви спортског села "Париз 2024" званично су уручени организаторима Љетних олимпијских игара током посјете предсједника Емануела Макрона тој локацији.
Олимпијско село у Паризу (Фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPП OUT) -
Олимпијско село у Паризу (Фото: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPП OUT)

Село површине 52 хектара, смјештено сјеверно од Париза, угостиће око 14.500 спортиста и њиховог особља, а касније и 9.000 учесника Параолимпијских игара.

Олимпијци ће бити смјештени четрдесетак нижих зграда током великог такмичења које почиње 26. јула.

Неименовани Макронов савјетник рекао је новинарима раније ове седмице да је рок за завршетак радова и примопредају олимпијске инфраструктуре био 1. март и да је испоштован.

Из канцеларије француског предсједника саопштено је да су трошкови изградње премашили буџет за само три одсто, имајући у виду инфлацију, и да је село доказ да Игре у Паризу могу да избјегну замке прошлих издања.

Расипна прекомјерна потрошња и екстравагантна инфраструктура укаљали су репутацију Олимпијских игара у Рију 2016. године, гдје је село послије тога остало празно.

Истраживања јавног мњења показују да већина Француза и даље подржава Игре у Паризу, иако су скупе карте, политичке препирке и поремећај живота у главном граду у посљедње вријеме нарушили расположење.