latinica  ћирилица
29/02/2024 |  13:54 ⇒ 13:56 | Аутор: РТРС

Пооштрене контроле извоза муниције и наоружања

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да ће бити уложени додатни напори како би било спријечено да се муниција и наоружање произведено у БиХ посредним путем нађе на украјинском ратишту и да се сачува статус БиХ као неутралне земље.
Сташа Кошарац -
Сташа Кошарац

Кошарац је поручио да то Република Српска неће дозволити.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Он је на Инстаграму навео да је евидентно да постоје случајеви у којима муниција и наоружање из БиХ, преко треће стране, долазе на украјинско ратиште иако је одлуком Предсједништва БиХ на снази забрана извоза муниције и наоружања произведених у БиХ на тржиште Украјине.

Кошарац је истакао да то представља грубо кршење прописа када је у питању спољнотрговински промет те врсте роба.

- Управо смо због ситуације у Украјини пооштрили контролу и тражимо изричито да се наведе да ће се роба користити на територији државе крајњег корисника - рекао је Кошарац.

Он је појаснио да Министарство спољне трговине и економских односа издаје дозволу за извоз након комплетних прегледа и сагласности коју добије од Министарства иностраних послова, Министарства одбране и Министарства безбједности у Савјету министара, те мишљења Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ.

- Примјерно је да је појачан спољнотрговински промет муниције и оружја из БиХ у одређене земље. Врло смо опрезни и перманентно радимо на анализирању и појачаној инспекцијској контроли и надзору над производњом граната великих калибара, као што су гранате за хаубице - поручио је Кошарац.