latinica  ћирилица
29/02/2024 |  14:41 ⇒ 16:28 | Аутор: СРНА

Букејловић: Поштовати минимум процеса рада за вријеме штрајка у правосуђу

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић изјавио је да је неопходно поштовати рјешење о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа у Српској.
Милош Букејловић - Фото: РТРС
Милош БукејловићФото: РТРС

- Наведеним рјешењем утврђен је начин обезбјеђења минимума процеса рада за вријеме штрајка, односно организованог прекида рада у судовима, јавним тужилаштвима, Судској полицији, казнено-поправним установама и Правобранилаштву Републике Српске - рекао је Букејловић.

Он је истакао да су због обезбјеђења минимума процеса рада институције правосуђа обавезне обављати послове из своје надлежности који се односе на законом утврђене рокове који не могу бити одложени.

- Минимумом процеса рада обезбјеђује се функционисање институције правосуђа, као и континуирано остваривање потреба грађана и безбједност људи и имовине, а за извршавање утврђеног минимума процеса рада одговорни су и обавезани руководиоци институција правосуђа - додао је Букејловић.

Он је нагласио да су предсједници судова и главни јавни тужиоци посебно дужни обезбиједити обављање послова из надлежности судова и тужилаштава чијим нечињењем би трпили штету грађани, односно физичка и правна лица или Република Српска.

- Предсједници судова и главни јавни тужиоци, водиће рачуна да се минимумом процеса рада за вријеме штрајка, грађанима и другима омогући заштита људских права у разумном року, као и да се извршавају сви послови који су таксативно наведени у рјешењу о утврђивању минимума процеса рада - каже Букејловић за Срну.

Он је навео да заказана рочишта, расправе и претреси не могу бити одгођени због штрајка који је у току, те да се никоме не може одузети право да преда било какав акт правосудној институцији, да добије потребно увјерење или потврду.

- Регистри надлежних регистарских судова морају радити да би се омогућило да привредно пословање настави функционисати, те позивамо физичка и правна лица, којима у правосудним институцијама Републике Српске буде онемогућено да остварују права у поступцима да обавијесте Министарство правде да би биле предузете законом прописане мјере према правосудним институцијама које поступају супротно рјешењу о утврђивању минимума процеса рада - категоричан је Букејловић.

Он је позивао грађане, правна лица и остале субјекте да Министарству правде Републике Српске пријаве евентуалне неугодности, као и случајеве у којима буду онемогућени у остваривању права у институцијама правосуђа за вријеме трајања штрајка, како би могле бити предузете мјере ради утврђивања поштовања рјешења о утврђивању минимума процеса рада.

- Намјера Министарства правде Републике Српске није да онемогућава штрајк запослених у институцијама правосуђа, већ искључиво да омогући да се физичким и правним лицима пружи заштита у остваривању неопходног минимума њихових права пред институцијама правосуђа за вријеме трајања штрајка - рекао је Букејловић.

Запослени у правосудним институцијама Републике Српске, у којима Синдикат правосуђа има синдикалне организације, не рачунајући судије и тужиоце, ступили су у штрајк захтијевајући, између осталог, да се, како кажу, престане са дискриминацијом при исплати регреса, топлог оброка и накнада по основу радног стажа.