latinica  ћирилица
29/02/2024 |  14:57 ⇒ 14:57 | Аутор: Агенције

Никшић: Нису прокоцкане шансе за отварање приступних преговора

Премијер Федерације БиХ Нермин Никшић сматра да нису прокоцкане шансе да БиХ отвори приступне преговоре са ЕУ, наводећи да су настављени састанци радних група које раде на законима који су услов за ове преговоре.
Нермин Никшић - Фото: РТРС
Нермин НикшићФото: РТРС

Према његовим ријечима, радна група која је задужена за измјене Изборног закона радила је на заштити интегритета изборног процеса.

- Мислим да смо од СНСД-а добили сагласност на једну ствар која је до сада била проблематична, а то је скенирање гласачких листића у реалном времену. С тим што они сматрају да то треба бити пилот-пројекат и да се не примјењује док се поново не изврши измјена Изборног закона - рекао је Никшић за Кликс.

Он је додао да смтрају да је добро да се то одобри као пилот-пројекат и да се проведе за локалне изборе.

Осврћући се на састанак лидера странака које чине већину на нивоу БиХ прије два дана у Мостару, Никшић је рекао да нема великог помака.

Када су у питању захтјеви ХДЗ-а у вези са измјенама Изборног закона БиХ, Никшић, који је предсједник СДП-а, каже да ХДЗ инсистира да се рјешава цијели Изборни закон, а не у фрагментима за шта су странке "тројке" у случају да нема компромиса.

- За нас је питање избора чланова Предсједништва уједно питање провођења одлука Суда у Стразбуру - истакао је Никшић.

Он је става да ће Кристијан Шмит наметнути измјене Изборног закона када је ријеч о интегритету изборног процеса уколико се не постигне договор.

Такође, додао је представници ЕУ не крију да су у БиХ направљени огромни помаци када је у питању испуњавање постављених услова.

Говорећи о пројектима Владе ФБиХ, Никшић је рекао да је оживљена идеја на нивоу ентитетских премијера да Србија и БиХ граде објекат на Дрини, у чему би ентитетске електоприведе имале удио по 25 одсто, а Србија 50 одсто, чиме би се обезбиједила енергија из обновљивих извора.