latinica  ћирилица
29/02/2024 |  15:05 ⇒ 18:33 | Аутор: РТРС

Фонд ПИО: Пораст броја осигураника и корисника права

Матична евиденција Фонда за пензијско и инвалидско осигурање Републике Српске евиденитрала је 31. децембра прошле године 332.953 осигураника, што је за 5.169 или 1,57 одсто више него на исти дан 2022. године, саопшено је из Фонда ПИО.
Фонд ПИО - Фото: РТРС
Фонд ПИОФото: РТРС

Током прошле године, Фонд је евидентирао и континуирано повећање броја корисника права на пензију за 6.168 или 2,23 одсто.

Из Фонда су подсјетили да је током 2022. године број корисника права порастао за 3.918, што је у односу на крај прошле године мање за 2.250.

Упоређујући ова два показатеља, наводи се у саопштењу, јасно је да је број корисника права на пензију растао нешто брже у односу на раст броја осигураника.

Посљедњих година континуирано се повећава и број корисника права који су након остваривања права на пензију поново стекли и статус осигураника, а што је у складу са Законом, наведено је у саопштењу.

Ово повећање дошло је до изражаја лани када је број корисника права, који истовремено имају и статус осигураника, више него удуплан, те су тако, посљедњег дана прошле године, евидентирана 8.053 корисника права на старосну или инвалидску пензију који, истовремено, имају и статус осигураника.

Највећи број корисника права који, истовремено имају и статус осигураника, односи се на кориснике права на старосну пензију, док је знантно мање корисника права на инвалидску пензију.

Из Фонда су навели да корисник прва на породичну пензију, сходно Закону, не може стећи истовремено и статус осигураника.

У ситуацијама, када корисник права на породичну пензију истовремено стекне и статус осигураника, у складу са Законом, на дан стицања двојног статуса престаје исплата пензије док траје осигурање.

Уколико је ријеч о више корисника права на породичну пензију иза једног лица, преосталим корисницима права на породичну пензију, који немају истовремено и статус осигураника, одређује се нови износ пензије.

Осигураник је лице осигурано на обавезно или добровољно пензијско и инвалидско осигурање и њиме се сматра осигураник - радник, самосталних дјелатности, вјерски службеник, пољопривредник, те осигураник у добровољном осигурању, навели су из Фонда ПИО.