latinica  ћирилица
29/02/2024 |  15:25 ⇒ 17:31 | Аутор: РТРС

Светосавске награде стигле и на адресу прњаворског Средњошколског центра "Иво Андрић (ВИДЕО)

Двије Светосавске награде стигле су на адресу прњаворског Средњошколског центра "Иво Андрић".
Гимназија у Прњавору - Фото: РТРС
Гимназија у ПрњаворуФото: РТРС

За професора практичне наставе Илију Голића, Светосавска награда, круна је дугогодишње каријере. Радни вијек је провео у учионици са ученицима, а до пензије му је остало тек неколико мјесеци.

Да се поново школује, опет би, каже, изабрао исти позив јер је са младим људима увијек инспиративно радити.

Ученике је припремао и за такмичења из области обраде метала. А да им је добро преносио знања и да су то ученици усвајали, показује и чињеница да се од 2008. године нису вратили са такмичења, а да нису освојили неку од награда.

Четврт вијека Татјана Милијевић предаје српски језик. Награда јој је каже доказ да ради добар посао и да настави путем којим је кренула. Труди се да унаприједи културу говора и да ученике увијек изазове на дебату.

Неријетко час почиње шалом, према ученицима је увијек искрена, а исто заузврат очекује и од њих.

Светосавска награда додијељена је и професорки српског језика и књижевности Тањи Анчић Милијашевић која у прњаворској Гимназији предаје већ 15 година. Одувијек је каже сматрала да је професорски посао, позив који се живи.

Сматра да туђице, поштапалице и незнање највише угрожавају језик. Зато се од 2011. године кроз умјетничку секцију бави темом културе сјећања и памћења, а води и литерарну секцију.