latinica  ћирилица
29/02/2024 |  15:28 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Министарство правде Српске: Грађани да пријаве ако не буду услужени у суду или тужилаштву

Заказана рочишта, расправе и претреси не могу бити одложени или одгођени због штрајка који је у току и никоме се не може одузети право да преда било какав акт правосудној институцији, те да добије потребно увјерење или потврду, саопштено је из Министарства правде Српске.
Министарство правде (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство правде (фото: илустрација)Фото: РТРС

Министарство правде је, у складу са законом, а након прибављеног мишљења Синдиката правосуђа Републике Српске, донијело Рјешење о утврђивању минимума процеса рада за вријеме штрајка у институцијама правосуђа Републике Српске

Наведеним рјешењем утврђује се начин обезбјеђења минимума процеса рада за случај штрајка - организованог прекида рада у институцијама правосуђа Републике Српске, односно судовима, јавним тужилаштвима, Судској полицији, казнено-поправним установама и Правобранилаштву Републике Српске.

- Ради обезбјеђења минимума процеса рада, институције правосуђа су обавезне обављати таксативно наведене послове из своје надлежности, који су везани за законом утврђене рокове и који по природи ствари не трпе одлагање - саопштено је из Министарства правде Српске.

Минимумом процеса рада обезбјеђује се функционисање институције правосуђа као и континуирано остваривање потреба грађана и безбједност људи и имовине, а за извршавање утврђеног минимума процеса рада одговорни су и обавезани су руководиоци институција правосуђа.

- Битно је истаћи да су предсједници судова и главни јавни тужиоци, посебно, дужни обезбиједити обављање послова из надлежности судова и тужилаштава чијим нечињењем би грађани, односно физичка и правна лица или Република Српска трпили штету. Дакле, предсједници судова и главни јавни тужиоци ће водити рачуна да се минимумом процеса рада за вријеме штрајка, грађанима и другима, омогући заштита људских права у разумном року, као и да се извршавају сви послови који су таксативно наведени у Рјешењу о утврђивању минимума процеса рада - додали су у Министарству.

Имајући у виду наведено, нагласили су да, заказана рочишта, расправе и претреси не могу бити одложени или одгођени због штрајка који је у току, да се никоме не може одузети право да преда било какав акт правосудној институцији, да добије потребно увјерење или потврду, регистри код надлежних регистарских судова морају радити како би се омогућило да привредно пословање настави функционисати.

- Сходно томе, позивамо сва физичка и правна лица, којима пред правосудним институцијама Републике Српске буде онемогућено да остварују своја права у поступцима пред тим институцијама, да обавијесте Министарство правде Републике Српске, како би се предузеле законом прописане мјере према правосудним институцијама које поступају супротно Рјешењу о утврђивању минимума процеса рада - навели су из Министарства.

Позвали су грађане, правна лица и све друге субјекте да Министарству правде Републике Српске пријаве све неугодности са којима се сусретну, као и случајеве у којима буду онемогућени у остваривању својих права пред институцијама правосуђа за вријеме трајања штрајка, како би ово Министарство могло предузимати потребне мјере и радње из своје надлежности, у погледу утврђивања поштовања Рјешења о утврђивању минимума процеса рада.

Пријавити се може путем редовне поште на адресу: Трг Републике Српске број: 1, 78 000 Бањалука, као и путем електронске поште на мејл: mpr@mpr.vladars.rs

- Намјера Министарства правде није да онемогућава штрајк запослених у институцијама правосуђа, већ исључиво да за вријеме трајања штрајка, омогући да се физичким и правним лицима пружи заштита у остваривању неопходног минимума њихових права пред институцијама правосуђа - закључили су у саопштењу.