latinica  ћирилица
29/02/2024 |  16:01 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

Електропривреда Српске: Након одлуке Уставног суда, 86 одсто грађана плаћаће веће рачуне за струју (ВИДЕО)

Уставни суд Републике Српске одлучио је да тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра 2022. године нису у складу са Уставом.
Електропривреда Републике Српске - Фото: РТРС
Електропривреда Републике СрпскеФото: РТРС

Оспорена је одлука којом се предвиђа обим потрошње као критеријум за утврђивање накнаде, али не и цијена струје.

Из Електропрвреде и Регулаторне комисије за енергетику тврде да ће ово оспоравање платити грађани Српске, јер су тарифе и уведене како би се заштитили купци са малом потрошњом и ниским стандардом. Више од 80 одсто потрошача чекају већи рачуни.

- Шокирани смо одлуком Уставног суда Српске да поништи одлуку о тарифним групама у снабдијевању - рекао је генерални дирекотр Електропривреде Српске Лука Петровић.

Тај модел предвиђао је најнижу цијену од 0,05 КМ по киловату за оне који троше до 500 киловат часова мјесечно, нешто већу за потрошњу до 1.000 киловата, и највећу - тржишну од 0,2 КМ по киловату за потрошаче који су мјесечно премашивали 1.500 киловата.

- Сад они који су трошили више плаћаће мање, а они који су рационално трошили имаће повећање, у бруту највећи потрошачи имаће снижење рачуна за март, а ови који су рационално трошили повећање - каже Петровић.

Око 86 одсто потрошача у Српској струју ће плаћати више него до сада. Колико ће бити повећање сада није позанто, јер тек треба да се успостави нова, јединствена цијена струје за све потрошаче.

У Регулаторној комисији за енергетику без изјава док пресуду Уставног суда не добију у писаној форми.

Тврде да су у складу са надлежностима, а на иницијативу Електропривреде Српске донијели су одлуку о тарифним ставовима, како би заштитили потрошаче са најнижим стандардом.

За грађане са најнижим примањима, посебно пензионере свако поскупљење је превелико.

Слични модели тарифног система који је оспорио Уставни суд Српске, функционишу у Србији, Хрватској, Сјеверној Македонији.

Оспоравањем тарифног модела отвара се и могућност тужби потрошача на рачун Електропривреде. И у тој рачуници, тврди управа највећег јавног снабдјевача, изгубиће грађани. Али и Електопривреда Републике Српске, јер софтверски систем, према ријечима Луке Петровића, оформљен за тарифни обрачун, више не важи.