latinica  ћирилица
29/02/2024 |  16:01 | Аутор: РТРС

Семберски пољопривредници позвали на бољу динамику исплата преосталих подстицаја

Семберски пољопривредници задовољни су улагањем 180 милиона марака подршке Владе аграру у Републици Српској, али су позвали на бољу динамику исплата преосталих подстицаја прије прољетне сјетве, речено је на конференцији за медије Удружења пољопривредника "Села Семберије".
Пољопривреда - Фото: РТРС
ПољопривредаФото: РТРС

Предсједник удружења Бошко Радић каже да се то односи на подстицаје за капитална улагања, осигурање пољопривредне производње и још четири милиона за штету од афричке куге свиња, за шта је до сада исплаћен 21 милион марака.

Сматрају да су несразмјерно високе цијене хљеба у односу на лоше плаћену пшеницу и да бар у току жетве треба обуставити увоз како би домаћа пшеница постигла бољу цијену.

Исплата субвенција за капиталне инвестиције и преостали дио накнаде штете од свињске куге, захтјеви су пољопривредника Семберије од Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Наводе да је прољећна сјетва угрожена.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије, Бошко Радић, изразио је незадовољство и висином премије за пшеницу која је према новом правилнику на нивоу прошлогодишње и износи 500 марака по хектару.

И сточари и ратари и повртари очекују да се уведу мјере заштите домаће производње на нивоу БиХ, као што је привремена забрана увоза у вријеме када је велика понуда домаћих пољопривредних производа