latinica  ћирилица
29/02/2024 |  16:26 | Аутор: СРНА

"Тренутак да власти БиХ покажу резултате"

Тренутак је да власти БиХ покажу резултате, једна је од порука са седмог састанка Пододбора за унутрашње тржиште и конкуренцију између ЕУ и БиХ одржаног данас у Бриселу.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Наглашено је да је ово посебно важно у свјетлу мартовског извјештаја Европске комисије о напретку БиХ и одлука о приступним преговорима, те спровођења Плана за Балкан чији је један од стубова интеграција у унутрашње тржиште ЕУ и развој регионалног тржишта, саопштено је из Дирекције за европске интеграције.

На састанку су, између осталог, размијењене информације о раду Конкуренцијског савјета БиХ и Савјета за државну помоћ.

Европска комисија је нагласила да, између осталог, власти у БиХ требају измијенити Закон о конкуренцији и Закон о државној помоћи како би се ревидирале процедуре гласања, а у складу са Мишљењем Комисије.

Разговарано је и о правилима за утврђивање листе есенцијалних лијекова која ће обезбиједити већу транспарентност и правне јасноће у вези са процедурама у цијелој земљи.

Делегација БиХ обавијестила је да је припремљена нова стратегија развоја јавних набавки, а Европска комисија од власти БиХ очекује јачање људских капацитета Агенције за јавне набавке и Канцеларије за разматрање жалби.

Препорука Европске комисије је да се усвоји јединствен хоризонталан закон који ће бити усклађен са Директивом о услугама, направи свеобухватан попис свих административних и техничких корака за регистрацију домаћих и страних предузећа у цијелој земљи, те убрзају напори на хармонизацији прописа у области узајамног признавања проФесионалних квалификација.

Делегација БиХ обавијестила је да је припремљена нова стратегија интелектуалног власништва.

Усвајање сета закона који регулишу заштиту ауторских права, те новог закона о поштанским услугама остају међу конкретним задацима за власти у БиХ.

На састанку је разговарано и о јачању банкарског сектора, права привредних друштава, рачуноводству и ревизији, те заштити здравља и заштити потрошача.