latinica  ћирилица
29/02/2024 |  18:38 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Влада Српске ограничила цијену хљеба (ВИДЕО)

Влада Српске утврдила је данас да максимална малопродајна цијена бијелог хљеба тежине 600 грама, произведеног од брашна тип 500 буде марка и 90 пфенига.
Хљеб - Фото: РТРС
ХљебФото: РТРС

Разлог за доношење Одлуке о прописивању мјере непосредне контроле цијена јесте континуирани раст цијена хљеба, а циљ је заштита животног стандарда грађана Српске.

Након бројних преговора за представницима пекарске индустрије, Влада Српске ограничила је максималну цијену бијелог хљеба у малопродаји на марку и 90. Цијена хљеба од 600 грама у малопродаји неријетко је прелазила и 2,50 марке.

- Свјесни см чињенице да постоји велики број градова и општина широм Републике Српске у којима је цијена ових производа јефтинија него што је у уредби, тако да дефинишемо да је то максимална цијена преко које се не може ићи, а сваки произвођач може ту цијену нивелисати на ниже од 1,90 - рекао је Денис Шулић.

Оправдање за високе цијене хљеба пекари приписују бројним факторима, међу којима је и дефицит радне снаге.

Одлука Владе оправдан је корак за поједине пекаре, али очекују помоћ приликом санације потенцијалних економских губитака.

- Поред поскуљења низа животних намирница, хљеб је нешто о чему се води полемика посљедњих дана, да ли је то реална или нереална цијена. Мишљења сам да је реална, али сам увјерен да ћемо ускоро наћи заједнички став и да ћемо видјети да се ураде неке субвенције према пекарима и произвођачима - каже Бојан Бакал.

Из Владе наглашавају да имају слуха за потешкоће пекара.

- У наредном периоду ћемо разговарати да видимо да ли постоје пекаре које су спремне да им Влада путем интервентних набавки донира одређене количине брашна и Влада на тај начин да утиче на нивелисање - додао је Шулић.

На новине у цијенама реговали су и грађани.

Основни разлог за доношење Одлуке је заштита животног стандарда најугроженијих категорија становништва Српске поручено је из Владе. Провођење одлуке контролисаће Републичка управа за инспекцијске послове.