latinica  ћирилица
29/02/2024 |  18:43 ⇒ 18:44 | Аутор: РТРС

Јокић: Високе цијене најбољи пријатељ бизниса, а непријатељ народа

Члан Предсједништва Социјалистичке партије Српске Ратко Јокић изјавио је да ова партија поздравља Одлуку Владе Српске о ограничењу цијене хљеба, подсјетивши јавност да је СПС прва предлагала такву мјеру, вођена интересом потрошача.
Ратко Јокић - Фото: СРНА
Ратко ЈокићФото: СРНА

- Поздрављамо одлуку да максимална цијена хљеба буде 1,90 КМ, али на томе не смијемо стати - рекао је Јокић.

Он наводи да тржишна привреда функционише када од ње сви имају користи - од примарног произвођача и радничке класе до предузећа и трговаца који робу стављају на тржиште, те када сви, у складу са ризиком који улажу, на крају дана остварују приходе за пропорционално пристојан живот.

- Тржишна привреда нема потребу за државном регулацијом кад остварује ту сврху. Када цијене основних животних намирница постану увредљиво високе онда држава конкретном акцијом мора да стане на пут богаћењу мале групе привилегованих, који се богате на уштрб народа. Тако су реаговале све земље у региону и ЕУ, тако мора и Република Српска - поручио је Јокић.

Јокић наводи да је Република Српска богата плодном земљом, вриједним радницима и земљорадницима. Баш због тога из СПС-а инсистирају да грађани Српске морају имати приступачне цијене основних животних намирница.

- Високе цијене воде грађане у сиромаштво. Ако данас дозволимо да људи плаћају неразумно високе цијене за производе без којих се не може, а искључиво ради богаћења неколицине бизнисмена, створићемо опасност да капитал почне да тестира границе до којих може ићи - рекао је данас Јокић.