latinica  ћирилица
29/02/2024 |  18:56 | Аутор: СРНА

Вучић: Захвалност Централноафричкој Републици што поштује територијални интегритет Србије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је након сусрета у Београду са предсједником Централноафричке Републике Фостеном Арканжом Туадером да захваљује овој афричкој држави што чврсто поштује територијални интегритет Србије.
Вучић са предсједником Централноафричке Републике (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић) -
Вучић са предсједником Централноафричке Републике (Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић)

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да тиме поштују Повељу УН и Резолуције изгласане у Генералној скупштини УН.

- Предсједник Централноафричке Републике нам је рекао да поштује Србију, али да то ради и због себе и поштовања међународног јавног права и сваког ко хоће да заштити свој интегритет. Србија ће увијек подржавати у пуној мери територијални интегритет Централноафричке Републике - истакао је Вучић.

Он је рекао да Србија изузетно цијени пријатељство са Централноафричком Републиком, да су за њу односи са афричким земљама од изузетог и приоритетог значаја и даће све од себе да са њима развија односе у различитим сферама живота.

- Србија се поноси насљеђем и истинским пријатељством са афричким континентом. Вријеме је да дјелима покажемо колико смо билиски и колико заједно можемо да радимо - рекао је Вучић, који је додао да Србија има војно присуство у Централноафричкој Републици у мировној мисији УН /МИНУСКА/.

Вучић је рекао да је сигуран да ће Централноафричка Република од једне од најсиромашнијих земаља свијета врло брзо кренути напријед, а да ће Србија у томе помоћи.

Он је изразио увјерење да у свим другим областима - од пољопривреде, рударског истраживања, до одбране двије земље могу да постигну одличне резултате, те пожелио да се дипломатски контакти доведу до сталних консултација и да се двије земље увијек подржавају на међународном нивоу.

Вучић је увјерен да ће Србија и са Централноафричком Републиком, и са осталим афричким земљама у наредних годину дана бити боље повезана ваздушним путем.

Туадер је рекао да долазе нови дани сарадње Централноафричке Републике и Србије и да се поново покрене социјална, економска и стручна сарадња двије земље, да се оствари конкретна сарадња, те да његова земља жели да буде самостална и суверена и да има сарадњу са свим земљама које су правичне.

- Ова посјета је воља моје земље да још више отвори своје границе за српске инвеститоре. Од сада Централноафричка Република и Србија немају практично неке границе, осим географске раздаљине - рекао је Туадер и додао да Централноафричка Република има уранијум, литијум, бакар, кобалт и остале руде, као и дијаманте и злато.

Он је рекао да економски модел Србије жели да пресели на Централноафричку Републику, те исказао Вучићу, Србији и српском народу искрену захвалност за топлу добродошлицу.

Предсједнику Централноафричке Републике претходно је приређен свечани дочек испред Палате Србија, два предсједика су разговарала насамо, а потом је у њиховом присуству потписан низ докумената у области билатералне сарадње, одбране, геологије и рударства, о оснивању мјешовите комисије двије државе.

Централноафричка Република не признаје самопроглашено Косово, има око шест милиона становника и споразуме о слободној трговини са афричким земљама.

Централноафричка Република је поприште грађанског рата који траје од 2012. године. Војска Србије учествује у мисији Минуска /МИНУСЦА/ од 2014. године, а тренутно је тамо ангажовано 75 њених припадника.