latinica  ћирилица
29/02/2024 |  19:30 ⇒ 19:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Погинуло 20 миграната близу обале Сенегала након превртања чамца (ФОТО)

Око 20 миграната изгубило је живот када се њихов чамац преврнуо близу обале сjеверног Сенегала, саопштио је данас премијер те земље Амаду Ба.
Мигрант (Фото: EPA-EFE/Gelmert Finol/илустрација) -
Мигрант (Фото: EPA-EFE/Gelmert Finol/илустрација)

Служба за подршку мигрантима "Alarm Phone" на мрежи X саопштила да је чамац превозио око 300 људи пре него што се преврнуо у среду у близини града Сент Луис, као и да су неке особе успјеле да отпливају до обале, док се други још воде као нестали.

Хиљаде људи напушта обалу западне Африке сваке године у покушају да стигну до Европе, а тачан број умрлих на мору је непознат, док је претходне године повећан број људи који су се одлучили да пређу Средоземно море, наводи Ројтерс.

Сенегал се суочио с неколико смртоносних покушаја миграције прошле године, укључујући и инцидент у коме је нестало око 60 особа, а њихов чамац је пронађен како плута у близини Зеленортских острва.

Између јануара и децембра 2023. године 39.910 илегалних миграната стигло је до шпанских Канарских острва, након преласка преко мора чамцем из западне Африке, што представља повећање од 155 одсто у односу на 2022, саопштила је Интернационална
организација за миграције (ИОМ).