latinica  ћирилица
29/02/2024 |  19:32 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

У Брчком најављен дефиле са ратним заставама такозване Армије БиХ (ВИДЕО)

1. марта у Брчком је најављен дефиле аутомобила са ратним заставама такозване Армије БиХ. Ова најава унијела је немир у српско становништво дистрикта. Удружења ветерана специјалних јединица Војске Републике Српске затражило је од полиције да забрани овај догађај.
Брчко - Фото: РТРС
БрчкоФото: РТРС

Данима такозвана Унија патриота и Босанска народна странка Санина Мусе путем друштвених мрежа позивају Бошњаке да им се придруже на дефилеу аутомобила са ратним заставама кроз Брчко.

Удружења ветерана специјалних јединица Војске Републике Српске затражило је од полиције да забрани овај догађај.

Данима такозвана Унија патриота и Босанска народна странка Санина Мусе путем друштвених мрежа позивају Бошњаке да им се придруже на дефилеу аутомобила са ратним заставама кроз Брчко.

Удружења ветерана специјалних јединица Војске Републике Српске од полиције у Брчком траже да забрани најављени дефиле 1. марта, јер би, кажу, обиљежја такозване Армије БиХ угрозила међунационалне односе у граду.

- Ми имамо информације и о доласку навијачких група и екстремних елемената, посебно је споран Санин Муса, он је лице које је у току рата био припадник јединице Ел муџахид. Јединица Ел муџахид је починила најстрашније злочине на територији Возуће над српским народом - рекао је предсједник Удружења ветерана "Гарда Пантери" Петар Цвијетиновић.

- Ми остајемо при томе да апелујемо на полицију БД да им се спријечи долазак дефилеа кроз Брчко град - каже предсједник Удружења ветерана "Пеша" из Брчког Радивоје Ђукић.

Многи у Брчком овакав вид дефиловања уз ратне заставе сматрају провокацијом, посебно зато што је дистрикт мултиетнична средина.

Из Полиције Брчко дистрикта наводе да су "сагледали све факторе који би могли утицати на усложњавање безбједносне ситуације у овом град".

У складу са Законом о мирном окупљању, Полиција је одмах предузела мјере и радње из своје надлежности у циљу прикупљања свих релевантних информација значајних за безбједно одржавање пријављеног догађаја. Полиција предузима све потребне мјере и радње у сарадњи са полицијским агенцијама из БиХ и у сарадњи са свим релевантним међународним факторима.

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић апеловао је на максималну суздржаност, поводом најављеног дефилеа возила кроз Брчко 1. марта.

- Тензије у овом тренутку одговарају највише онима који желе Брчко да прикажу као нестабилан град, неуралгичан, управо с циљем да би стационирали овде трупе ЕУФОР-а или неке друге војне снаге, исти ти желе да се забрани дефиле да би сутра забранили одржавање Дана Републике Српске - рекао је предсједник Скупштине дистикта Брчко Синиша Милић.

Незванично сазнајемо, да ниједна бошњачка организација у Брчком не подржава одржавање дефилеа.

Они који 1. март доживљавају као Дан независности, обиљежиће га као и до сада, полагањем вијенаца на спомен обиљежја, културним и спортским садржајима.