latinica  ћирилица
29/02/2024 |  19:33 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

Зашто за кћерку погинулог борца нема мјеста у Градској управи Бањалука? (ВИДЕО)

Неријетко, појединим политичарима су пуна уста бриге за дјецу погинулих бораца. Поготово пред изборе. А када остваре циљ, забораве шта су обећали. Тако је и Мира Вучковић, дијете постхумно одликованог борца Републике Српске остала без посла у бањалучкој Градској управи прије нешто више од три године. Зашто за њу тамо нема посла и због чега никад није добила одговор градске администрације о разлозима отпуштања?
Градска управа - Фото: РТРС
Градска управаФото: РТРС

Програмом запошљавања дјеце погинулих бораца, Мира Вучковић добила је посао у Градској управи Бањалука прије нешто мање од пет година. Уговор је био на одређено вријеме. Доласком нове администрације са Драшком Станивуковићем на челу, остала је без посла, јер уговор нису хтјели да продуже.

- Протекла градска администрација омогућила ми је да зарађујем за своју породицу и привређујем за себе, међутим ова градска администрација ми је то одузела, живим као и сваки незапослени - истакла је Вучковићева.

Шта је разлог да се уговор не продужи дјетету погинулог борца, која испуњава све услове за то радно мјесто, Вучковићева ни након више од три године није добила одговор.

И није једина! Више бивших радника Градске управе, недавно је током скупштинског засједања, одговоре тражило од одборника. У том тренутку градоначелник није био присутан чиме је, како тврди Мира, додатно понизио дјецу погинулих бораца.

- То је нешто што деградира ову популацију, деградира мене лично као особу, а онда и као кћерку погинулих бораца и то сматрам апсолутним непоштовањем - додаје Вучковићева.

Иако овом дијелу скупштинског засједања Станивуковић није ни присуствовао, каже, да је тек на тој сједници чуо за овај случај.

- Три године ја не знам за њено име и презиме, ни случај, ни било шта. Оно што можемо да сагледамо јесте да нађемо неки уговор на одређено вријеме, да јој привремено помогнемо, за шта сам отворен - напоменуо је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Градоначелника демантује предсједник Скупштине. Тврди да је Станивуковић, по преузимању функције, све уговоре анализирао и циљано повлачио кораке.

- 26. децембра је знао кад коме истиче уговор и сад прича како му је жао. 26. децембра је тражио уговоре који су продужени у задњих мјесец дана, а то значи да је политички гађао. Замислите колико човјек лажи може да изнесе, ја слушам, ја сам фрапиран да је способан да изнесе то на такав начин - додаоје је предсједник Скупштине града Бањалука Љубо Нинковић.


Негодује и Синдикат управе Републике Српске. Божо Марић каже да је градоначелник оваквим потезом учинио велику неправду кћерки погинулог борца.

- Све и један борац који је дао живот за Републику Српску, замијенио би златна слова на монументалном споменику да њихова дјеца и њихова унучад могу да уживају егзистенцију у држави за коју су се борили и дали живот, а не да размишљају да оду у једном смјеру - закључио је предсједник Синдиката управе Републике Српске Божо Марић.

Да апсурд буде већи, радно мјесто са кога је Вучковићева отпуштена и данас постоји. Зашто, онда, за њу нема мејста у Градској управи?