latinica  ћирилица
29/02/2024 |  19:39 ⇒ 20:55 | Аутор: РТРС

Хоће ли због дугова имовина општине Брод на добош? (ВИДЕО)

Због дуговања према Пореској управи општине Брод и комуналног предузећа "Комвод", одборници скупштинске већине, предвођене СДС-ом, донијели су одлуку о стављању хипотеке на некретнине у власништву општине.
"Комовод" - Брод - Фото: РТРС
"Комовод" - БродФото: РТРС

Опозиција, предвођена СНСД-ом, упозорава на штетност оваквог потеза. Кажу, у случају неизмиривања дуговања општинска имовина могла би се наћи на добошу.

Комунално предузеће има око два милиона дуговања. Од предузећа које је имало измирене све обавезе у безизлазну ситуацију дошли су крајем 2020. усљед великог повећања броја запослених. Да би покрили губитке повећали су цијене комуналних услуга. Ни то није ријешило проблем, па се плате ни данас не исплаћују редовно, као ни накнада за превоз.

- Највише се прибојавамо колапса, да нећемо имати никако плате и осталих давања - рекао је предсједник Синдиката у "Комвод", Брод Саша Ивановић.

У комуналном предузећу кажу дуговања нису од јуче, те да је грешка направљена спајањем више комуналних предузећа у једно. Иако не измирују редовно своје обавезе, у репрограму, односно хипотеци, не виде ништа спорно.

- Ми смо послали министарству захтјев, министарство је одговорило да допунимо захтјев са хипотеком, тај износ од 12.000 до 13.000 мјесечно ово предузеће ће моћи измиривати - каже в.д. директора КП "Комвад", Брод Љубица Јовановић.

Наша кућа није на продају, кажу у локалном СНСД-у. Одборници ове странке у локалној скупштини из више разлога успротивили су се одлуци да се на некретнине у власништву општине стави хипотека. Против такве одлуке гласали су и одборници СП-а.

- Ризик је сљедећи, општина и Комвод већ сада не могу да плаћају редовно своје порезе и доприносе. Репрограмирањем ових дугова они неће моћи да плаћају рату, то значи да постоји озбиљна опасност да се ови објекти нађу на јавној лицитацији - рекао је Милан Зечевић.

За репрограм пореских дуговања општине Брод, која премашују милион марака и због којих око 300 радника јавног сектора нема здравствено осигурање, хипотека ће бити стављена на некретнине топлане, док би за репрограм пореског дуга комуналног предузећа од око 700.000 марака, хипотека била стављена на општинску зграду у центру града.

У њој су смјештене бројне нво, политичке партије и удружења проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата, али и спомен - соба погинулим борцима.

- Морамо се изборити да до тога не дође, да сад неко иде да намири своја средства преко овог објекта, то би био један пораз нас којих смо у Броду - каже предсједник Организације за тражење погинулих бораца и несталих цивила општине Брод Марко Грабовац.

О одлукама скупштине да под хипотеку стави општинску имовину да би у 60 мјесечних рата општина и комунално предузеће измиривали пореске обавезе пристао је да говори и начелник Брода Зоран Видић, али је у међувремену поручио да није у могућности због здравствених проблема.