latinica  ћирилица
29/02/2024 |  20:38 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Нешић: Конаковић наставља праксу протестних нота без сагласности Предсједништва

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић изразио је жаљење што се министар иностраних послова Елмедин Конаковић понаша као добри ђак (бившег министра) Бисере Турковић, па наставља праксу протестних нота без сагласности Предсједништва БиХ, које је једини надлежан орган за вођење спољне политике.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- Елмедин Конаковић није БиХ, па самим тим ни БиХ није упутила протестну ноту, него је министар иностраних послова злоупотријебио свој положај да се додвори бирачима по цијену нарушавања добросусједских односа - истакао је Нешић у објави на друштвеној мрежи Икс.

Нешић је навео да зна да је Конаковић фасциниран предсједником Републике Српске Милорадом Додиком и можда у њему види шефа цијеле БиХ, због његовог ауторитета, те напоменуо да Додик већ годину и по дана није члан Предсједништва БиХ и у Подгорици није био у својству функционера БиХ и њеног представника, него као предсједник Републике Српске.

- Застава Републике Српске је легални и легитимни симбол, и Додик је у Подгорици говорио у име Републике Српске. Зар обиљежја Република Српска не припадају и БиХ? На крају, драги Дино, Устав БиХ којим је она утемељена је Анекс четири Општег оквирног споразума за мир - нагласио је Нешић.

Он је напоменуо да Анекс четири потписале Федерација БиХ и Република Српска, и тако су створиле садашњу БиХ, те је предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић само констатовао чињенично стање.

Министарство иностраних послова у Савјету министара упутило је протестну ноту Министарству иностраних послова Црне Горе јер је у уторак, 27. фебруара, предсједник Скупштине Црне Горе Андрија Мандић примио предсједника Републике Српске Милорада Додика у службеним просторијама у којим нису била истакнута обиљежја БиХ, већ Републике Српске.