latinica  ћирилица
29/02/2024 |  21:44 ⇒ 21:54 | Аутор: Агенције

Европски парламент усвојио Резолуцију: Позвали на увођење санкција Додику

Европски парламент позвао је поново на увођење санкција предсједнику Републике Српске Милораду Додику и другим "дестабилизујућим актерима" у БиХ.
Европска унија, Брисел - Фото: РТРС
Европска унија, БриселФото: РТРС

Ово се наводи у Резолуцији Европског парламента о спровођењу заједничке вањске и безбједносне политике Европске уније у 2023. години, која је данас усвојена већином гласова.

Резолуцијом посланици поздрављају препоруку Европске комисије да преговори о приступању са БиХ буду отворени чим буде постигнут потребан степен усклађености са критеријумима за чланство.

- Европски Параламент оштро осуђује сваку реторику раздорну и сецесионистичку реторику које додатно доприносе већој рањивости земље и наглашава да је статус земље кандидата прилика и обавеза изабраних представника БиХ да испуне очекивања грађана и побољшају свакодневни живот обичних људи - додаје се у другој, комплементарној Резолуцији о вањској и одбрамбеној политици, која је такође усвојена.

Посланици у њој поздрављају договор о продужетку мандата снага ЕУ-а у операцији Алтеа, истичу досадашњу подршку ЕУ од 20 милиона евра из Европског инструмента мировне помоћи за подршку изградњи капацитета Оружаних снага БиХ, позивају на јачање мисије Алтеа "првенствено распоређивањем додатних јединица и средстава и осигуравањем веродостојне присутности у дистрикту Брчко" и позивају власти у земљи да раде на оснивању вишеетничких јединица ОС БиХ.