latinica  ћирилица
01/03/2024 |  08:58 ⇒ 09:13 | Аутор: РТРС

Нешић: 1. март није дан независности, то је дан почетка велике и страшне трагедије

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић поручио је да 1. март није никакав дан независности, већ дан почетка велике и страшне трагедије до које је довео неразум тадашњег руководства бошњачког народа.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

Нешић је навео да се сва трагичност БиХ можда и најбоље огледа у чињеници да један њен дио /ФБиХ/ не слави дан када је успостављен мир, али слави дан када је почео рат.

- Не знам да ли се слави убиство Николе Гардовића и рањавање свештеника Раденка Мировића или лаж о успјешности референдума. Шта год да је - страшно је. Тог дана почело је етничко чишћење сарајевских Срба - истакао је Нешић.

Данашњи дан, додаје он, опомена је колико је лоше игнорисати вољу других народа у БиХ, као што се то десило на тадашњем референдуму.

- По Гебелсовој матрици да 100 пута поновљена лаж постаје истина, сваке године нас поново увјеравају како је референдум успио и да је БиХ постала независна. Референдум на којем нису учествовали Срби није успио ни по тадашњем закону јер је на њега морало изаћи двије трећине становништва и због тога никада није ни верификован у скупштини тадашње РБиХ. Умјесто уважавања чињеница десило се потпуно брисање воље једног конститутивног народа које је кулминирало убиством на Башчаршији. То убиство је било опомена свим Србима каква их судбина чека у таквој РБиХ - истиче Нешић.

Он напомиње да нема ништа против да свако слави шта хоће, а то што, каже, славе своју срамоту - говори о онима који славе.

- Апсурдно је да управо они којима су уста пуна независности БиХ носе највећу заслугу што она ни данас није независна него је колонија. Друга контрадикторност је потпуна колизија овог дана са тзв. Даном државности - 25. новембром. По њима, РБиХ је скоро 50 година била зависна држава. Уосталом, ако тврде да је РБиХ у ЗАВНОБИХ-у постала држава у окриљу СФРЈ, зашто се онда љуте када кажемо да је Република Српска држава? Данашња БиХ има неупоредиво много више конфедералних елемената од тадашње СФРЈ - закључио је Нешић.