latinica  ћирилица
01/03/2024 |  09:34 ⇒ 09:49 | Аутор: РТРС

Горка диња - сладак окус здравља (ВИДЕО)

Бројне здравствене користи повезане с конзумацијом горке диње већ су познате. Посебно је популарна међу Јапанцима с Окинаве, који су познати по дуговјечности. Иако се једе већ вијековима, многе здравствене предности, као што су антивирусно дјеловање, спрјечавање дијабетеса - тек су недавно постале познате у медицини.
Горка диња - Фото: РТРС
Горка дињаФото: РТРС

У западну медицину Горка диња, стигла је тек недавно. Одмах је с правом привукла интересовање научника, због низа позитивних дјеловања на здравље људи. Посебно се издваја њено дјеловање на малигна обољења.

Бројним истраживањима испоставило се, да активни састојци дињиног сока ометају метаболизам глукозе у станицама карцинома, те их изгладњују. И на тај начин ускраћујући им неопходан шећер. Научници колеџа у Саинт Луису проучили су учинак меса горке диње на уништавање станица рака дојке и спречавање њиховог множења.

Плод се једе зелен и у фази када почне попримати жуту боју. Месо му је хрскаво и воденасто, али горко. Кожа код младог плода такође њежна и јестива, а сазријевањем меса горке диње кора постаје тврђа и нејестива, а унутрашњост поприма црвену боју и губи на горчини.

У неким земљама југоисточне Азије, унутрашњост горке диње је популарни састојак многих јела.