latinica  ћирилица
01/03/2024 |  10:06 ⇒ 10:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић наставио консултације, састао се са представницима листе "Ми - глас из народа"

Предсједник Србије Александар Вучић наставио је данас консултације о кандидату за предсједника Владе Србије, разговором са представницима листе "Ми - глас из народа".
Вучић, консултације (фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ nr) -
Вучић, консултације (фото: TANJUG/JADRANKA ILIĆ/ nr)

Александар Павић из те листе стигао је у зграду Генералног секретаријата предсједника Србије нешто прије 8.30 часова са још двоје сарадника.

Листа "Ми глас из народа" освојила је 13 мандата на децембарским изборима, али је у међувремену дошло до подјела у том покрету.

Вучић је у понедјељак, 26. фебруара започео консултације о мандатару, а разговоре је обавио са мањинским листама - Политичка борба Албанаца се наставља - Шаип Камбери и Руска странка - Слободан Николић.

Њихови представници су у одвојеним изјавама за медије навели да неће бити дио владе.

Камбери је поновио да се залаже за интеграцију Албанаца у државне институције, посебно на локалу, а Николић је навео да га интересује мјесто предсједника Посланичке групе пријатељства са Русијом у Скупштини Србије.

На Андрићевом вијенцу били су и представници листе Савеза војвођанских Мађара, као и листе чији су носиоци Усаме Зукорлић и Томислав Жигманов, а представници обје листе очекују наставак сарадње са напредњацима у власти.

Наредних дана очекује се наставак конуслтација са листама СНС, СПС, док су представници листа "Србија против насиља" и коалиције НАДА најавили да неће доћи.

Саопштењем се огласила СДА Санџака, а та партија тражи одлагање консултација док се о изборима не огласи, како су навели, Уставни суд.

Предсједник Србије предлаже Скупштини кандидата за предсједника владе пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа и предлаже оног кандидата који може да обезбиједи већину за избор владе.

Послије избора 17. децембра, укупно је 10 изборних листа прешло цензус.