latinica  ћирилица
01/03/2024 |  17:14 | Аутор: СРНА

Награда Момо Капор - четири романа у ужем избору

Задужбина "Момчило Момо Капор" ће традицинално и ове године, на дан рођења српског књижевника и сликара, 8. априла додијелити награду за књижевност.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Жири у саставу: Радмила Станковић, Мухарем Баздуљ и Вуле Журић одлучио је која дјела улазе у најужи избор, а одлука о овогодишњем лауреату ће бити донета средином марта.

У ужи избор за награду за књижевност Момо Капор ушли жири је изабрао романе "Послије забаве" Стеве Грабовца, (већ овјенчан НИН-овом наградом), "Пакрац" Владана Матијевића, "Ниоткуда с љубављу" Ђорђа Матића и "Песма о три света" Владимира Пиштала. 

Циљ Задужбине је да подржи књижевнике који су у данашњем времену појава каква је био Момо Капор, тако да ће жири пажљиво одабрати и прогласити седмог лауреата за књижевност који ће се наћи међу еминентним књижевницима који су до сада добили награду, и то: Емир Кустурица, Петер Хандке, Драган Јовановић Данилов, Лабуд Драгић, Неле Карајлић и Весна Голдсворти. Награда Момо Капор за књижевност не само да пружа признање талентованим писцима, већ служи и као подстицај за даље истраживање и стварање. Она је симбол подршке креативности и културног богатства.

Задужбина "Момчило Момо Капор" основана је након Момине смрти и већ 14 година дјелује на трајном очувању и његовању успомене на нашег великог писца и сликара, који је оставио неизбрисив траг у српској књижевности, историји умјетности и култури уопште.

Момо Капор је у српској књижевности био веома активан више од три деценије, а био је један од најпознатијих и најчитанијих српских писаца, уз чија дјела су стасале многе генерације. Капор је постао својеврсни феномен у југословенској књижевности 1975. године, када је објавио први роман "Фолиранти" и од тада су се из његовог пера низала бројна књижевна ремек-дјела, а нека од њих су екранизована или су дио позоришних репертоара.