latinica  ћирилица
01/03/2024 |  18:45 ⇒ 20:57 | Аутор: РТРС

Сарајево слави тзв. дан независности заснован на фалсификованом референдуму (ВИДЕО)

Док се у Републици Српској присјећамо трагичног убиства српског свата, које је означило почетак крвопролића и на стотине хиљада жртава на свим зараћеним странама, Сарајево слави тзв. дан независности занован на фалсификованом референдуму. Ништа се промијенило није ни 32 године након кобног нелегитимног референдума и гажења плебисцитарне воље Срба, убиства Николе Гардовића и рањавања правосалвног свештеника, спаљивања српског знамења. Бошњачке политике и даље играју на карту доминације и унитаризације, поданички чекајући да им недосањани сан остваре западне силе.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Пуцњи сарајевског криминалаца и ратног команданта у тзв. Армији РБиХ Рамиза Делалића – Ћеле, који су усмртили српског свата Николу Гардовића, разоткрили су намјере Муслимана и Хрвата и прије него што је, исте те вечери објављено да им је фалсификовани референдум успио. Спаљена српска застава, изгорјеле илузије о миру у граду на Миљацки&хеллип;.

Средином фебруара 1992. у Лисабону су преговарачи три народа први пут сјели за преговарачки сто. Прву верзију Кутиљеровог плана, успоставу три цјелине, српску, хрватску и муслиманску, под патронатом свјетских моћника, одбацује Алија Изетбеговић.

Припрема референдум, на који се одазвало око 64 одсто грађана, а не Уставом предвиђених 66 одсто. Два народа, Муслимани и Хрвати против плебисцитарне воље Срба, на основу сумњивог и никад у Скупштини Социјалистичке Републике БиХ потврђеног референдума, проглашавају независност.

- Убиство Николе Гардовића Србима је послало јасну поруку да се радило о испланираном чину, јер је немогуће да након што се то десило, нико није реаговао. Евидентно, све је урађено како би се распламсао ратни пламен у БиХ - рекао је Виктор Нуждић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

И данас стоји отворено питање - каквом се независношћу диче бошњачке политичке елите.

- О каквој независности могу говорити када су потпуно зависни од утицаја странаца који им креирају политике. Разбијају најзначајнију агенду Дејтонског мировног споразума, а то је договор о два ентитета и три конститутивна народа - каже Сташа Кошарац, замјеник предсједавајуће Савјета министара.

Лојални јесмо, али српском народу и одбрањеној Републици Српској. А присиљени смо да се бранимо и 92. и данас, политичким средствима. Српска слави дан када је потписан мир, подсјећа Радован Ковачевић.

- Први март не може бити празник у БиХ ни због тога што већина земље недвосмислено показује да тај дан не признаје и не обиљежава као празник. Тај такозвани празник не обиљежава у цијелој БиХ, већ искључиво у пет и по кантона Федерације БиХ - истиче Ковачевић, делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Занемаримо и то што слика окићеног Сарајева Србе не асоцира на празник. Застрашујућа је еуфорија којом славе почетак свеукупног страдања. Шта поручују машући ратним заставама?

- У позадини говора њихових политика, комуникацији на друштвеним мрежама бошњачке јавности, видимо да се они сутра на било који начин не би либили да покрену неке тракторе, као у Олуји, а ако Срби не пристану, да их елиминишу и на други начин - каже политички аналитичар Филип Матић.

Осим бојазни да би у маниру стријег Изетбеговића Бошњаци поново и лако жртвовали мир, 1. март нас увијек и изнова подсјети да је због бошњачког изостанка аутономне политике БиХ дубоко подијељено друштво.