latinica  ћирилица
01/03/2024 |  20:39 ⇒ 21:12 | Аутор: РТРС

Додик разговарао са Орбаном: Сарадња успјешна и пројекти напредују у жељеном смјеру (ВИДЕО)

Сарадња са Мађарском је успјешна и пројекти напредују у жељеном смјеру, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик након састанка са предсједником Владе Мађарске Виктором Орбаном.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Прилика да прокоментаришемо битна питања. Наша сарадња је доминантна, веома је успјешна и на веома високом нивоу. Констатовали смо да све иде онако како желимо - истиче Додик.

Наводи, да је ово била прилика да се прича и о Евопској унији.

- Орбан је усмјерен на то да очува Мађарску као државу, али то не значи да има било какву жељу да угњетава друге. С њим је веома тешко да се не усагласите. Нажалост је усамљен још увијек у ЕУ, у смислу захтјева да се редефинишу односи ЕУ, те да се она прилагоди савременом тренутку. Наравно ми се не слажемо са санкцијама Русији, то смо одбацили и не стављамо на дневни ред - додаје Додик.

Како Додик наводи, Мађарска је морала да дефинише своје ставове.

- Орбан ће у првој половини марта бити у Америци, а након тога ћемо се договорити. Вјерујем да наставак наших разговора можемо очекивати крајем марта или почетком априла - додаје Додик, када је у питању посјета Орбана Републици Српској.

Додик истиче, да наводне вијести да је Мађарска влада прекинула сарадњу са Републиком Српском, сада "падају у воду".

- Однос какав нама Њемачка покушава да наметне, кроз овакав политички притисак, економско узурпирање пројеката, наметања Кристијана Шмита, није уреду - напомиње Додик, истичући, да Њемачка, када је ријеч о пројектима на нашој територији обмањују јавност.

Истиче да, је Шмит неприхватљив, те да нема намјеру да се сусреће са њим.

- То су све ствари које ми видимо да се дешавају, нашим пријатељима то представљамо сваки дан. Такве ствари када им појасните, они не могу да вјерују. Овдје смо обавили данас један веома добар и квалитетан посао, то је све што могу закључити - закључује Додик.