latinica  ћирилица
01/03/2024 |  20:52 ⇒ 21:50 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Сарајево има тијесан приступ према свима који живе у оквиру БиХ (ВИДЕО)

Сарајево има тијесан приступ према свима који живе у оквиру БиХ, без разумијевња и интереса за друге, истакла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Тамо станује веома мало разумијевања о глобалним политичким процесима. То је нешто што вуче БиХ уназад. Бити само поданик и бити само послушник и чекати да неко са стране наметне рјешења показује скученост политичког амбијента, иако смо у стању да искорачимо - оцијенила је Цвијановићева.

Цвијановићева додаје да је панел, у којем су учествовали чланови Предсједништва показао неслагања око различитих политичких тема.

- Била је ово добра прилика да је изнесем који су наши ставови. Отворене су бројне теме, те се може извући закључак о глобалним кретањима и мултиполарном свијету - додаје Цвијановић.

Како Цвијановићева додаје, БиХ је постала мјесто за одређене обрачуне и нажалост мјесто у којем исијава мржња.

- БиХ може да опстане само као заједничко власништво свих народа који тамо живе. Никакве узурпаторске активности не могу проћи у оквиру БиХ. Руководство Републике Српске добро зна шта ради и заговара уставну БиХ. Руководство се бори за основне принципе Дејтонског споразума, да сви имамо довољно простора да живимо заједно. Што се нас тиче, ми знамо, желимо и можемо и за то нам нису потребни партнери са друге стране - изјавила је Цвијановићева, оцијенивши смијешним изјаве другог члана Предсједништва Дениса Бећировића, који је данас на Форуму говорио о наводној излоацији Републике Српске и, како је рекао, штетној политици њених званичника.

Српски члан Предсједништва БиХ је рекла да нису истините тврдње о наводној изолацији, те подсјетила да је предсједник Српске данас сједио за истим столом са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и одржао низ састанака са европским и свјетским званичницима.

- Република Српска има много пријатеља, они који разумију ситуацију, који желе да улажу. Желимо да правимо пратнерства са свима и то што смо на путу ЕУ, мислим да то није ограничавајући фактор. Задовољна сам данашњим даном. Био је успјешан и отоврио је пут за нова пријатељства - додала је Цвијановићева.

Она је истакла да посебно цијени став предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који говори о томе да се у БиХ одлуке морају доносити договором и да не треба чекати рјешења са стране.