latinica  ћирилица
02/03/2024 |  09:33 | Аутор: РТРС

ИНТЕРВЈУ - Монсињор Жељко Мајић, бискуп бањалучки (РТРС, 16.05)

Бискупска служба дефинисана је Црквеним кодексом или закоником и она је трострука. Бискуп је најрпије учитељ и проповједник, онај који бдије над чистоћом и науком вјере. Бискупска служба је и просвјетитељска, јер он дијели сакраменте, свете тајне и предводи заједницу у молитви. Потом је његова служба и административна, управитељска, јер управља како добрима мјесне Цркве, тако и цијелим животом Цркве.
Бискуп Жељко Мајић - Фото: РТРС
Бискуп Жељко МајићФото: РТРС

Новоименовани бискуп бањалучки, монсињор Жељко Мајић каже да је у својој природи пасторалац, окренут према потреби човјека, вјерника. Током 36 година свећеништва или свештеничке службе, пасторална нит никада није, каже, у њему прекинута, односно пасторална жеља за конкретним дјеловањем није се никада угасила.

На постдипломском студију у Риму изучавао је пасторалну теологију, област на којој је магистрирао.

- Дакле, моја прва мисао и идеја и оно чему ћу посветити највећи дио свог времена, јест конкретан човјек, вјерник бањалучке бискупије, у конкретној својој животној ситуацији, свећеник који је са њим, то ће бити оно прво. Црква није затворена за себе, те ће то све скупа дати допринос широј друштвеној заједници, свима другима са којима дијелимо овај простор и ово вријеме -истиче у првом Интервјуу за Радио-телевизију Републике Српске, монсињор Жељко Мајић, бискуп бањалучки.

Интервју гледајте у суботу од 16.05 часова на РТРС и нашем порталу.