latinica  ћирилица
02/03/2024 |  10:36 ⇒ 17:26 | Аутор: РТРС

Додик: Форум у Анталији веома успјешан (ВИДЕО)

Дипломатски форум у Анталији био је веома успјешан, поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- То је била прилика за разговоре са бројним лидерима држава, а све с циљем разумијевања позиције Српске и јачања економије кроз пројекте - нагласио је Додик.

Додик је подсјетио да је са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о односима на свим нивоима.

- Турска остаје посвећена ономе што је БиХ и то нама није изненађење, али је важно рећи да Ердоган има уравнотежен приступ који каже да треба да се склоне странци и да се направи унутрашњи договор - поручио је Додик.

Додик је нагласио да су изнесени конкретни приједлози о кредитном аранжману када је ријеч о ауто-путу Београд-Сарајево.

- Ту је застој јер у ФБиХ не могу да одреде трасу куда треба да се гради ауто-пут. Мислим да је се може разговарати о томе да федералне страна подржи дио аранжмана са Републиком Српском, а они када буду спремни ми ћемо подржати - рекао је Додик.

Додик је нагласио да једна компанија из Турске гради и Хидроелектрану Мрсово.

- Вриједност тог пројекта је 100 милиона евра. То је ХЕ која ће бити у потпуном власништву Републике Српске - истакао је Додик.

Предсједник Српске јутрос је разговарао са министром иностраних и европских послова Словачке Јурајем Бланаром, а јуче је имао састанке са предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, министром спољних послова Руске Федерације Сергејем Лавровом, премијером Мађарске Виктором Орбаном и министром иностраних послова те земље Питером Сијартом.

Додик и Цвијановић јуче су разговарали и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.