latinica  ћирилица
02/03/2024 |  10:58 ⇒ 11:55 | Аутор: РТРС

Шта нам нуде урбане тржнице? Домаћи производи надохват руке (ВИДЕО)

Урбане тржнице, поствљене широм највећег града Српске пружају могућност грађанима да купују здраву домаћу храну, свјеже воће, поврће, јаја, мед, природне сокове и још много тога. С друге стране пољопривредницима дају простор да представе производе и прошире своја пољопривредна газдинства.
Урбана тржница, Бањалука - Фото: РТРС
Урбана тржница, БањалукаФото: РТРС

На тезгама урбаних тржница, у бањалучком насељу Обилићево налази се широк спектар разноврсних здравих производа.

Из једног пољопривредног газдинства поручују да су грађани свих узраста заинтересовани за производе од меда, што је основа њихове производње. Ипак, један производ, постао је заштитини знак овог пољопривредног произвођача.

- Наша породица се већ дужи низ година бави пчеларством, скоро четири деценије. Основни производ нам је мед и остали од истог, восак, прополис... Свако има свој производ који воли, имамо кремић медић за дјецу, намазе за одрасле и за младе. Дјеца то највише воле али долазе и старији. Кремић медић је дефинитивнио најпопуларнији, то је комбинација меда, љешњака и какаа. Цијене нису високе, сви мали произвођачи се прилагођавају грађанима, да можемо и ми опстати и грађанима понудиити своје производе - каже Вера Петрушић, један од произвођача која излаже производе на Урбаној тржници.

Пољопривредник Зоран Јокић из Пискавице каже да грађани, нарочито у данашње вријеме, цијене домаће производе.

Воће, поврће, природни сокови - тренутно најтраженији. Са топлиим данима очекује још већу понуду.

- Купци много траже домаће. Ове клаиматске промјене су утицале на то да људи изгубе повјерење на производе из увоза. Само траже домаће, не питају за цијену. Морам бити искрен, моји сокови најбоље иду. У селу имам постројење за производњу сокова. Иду сокови, као и зимница, а најбоље иду пуњена паприка и пасуљ, док остало купују по поптреби. Купе двије до три флаше сока и онда се враћају по још. Задовољан са својим купцима, а сматрам да су и они са мном - наглашава Јокић.

Бањалучани радо купују на урбаним тржницама. Понуда на штандовима је богата, а производи домаћи, квалитетни и нису хемијски третирани. Кажу, на дохват руке, без стварања гужви купују искључиво домаће.

Урбане тржнице се налазе на пет локација у бањалучким насељима Борик, Обилићево, Старчевица, Нова Варош и Лазарево.

Вриједност пројекта износи 225.000 макрака.

Пројекат Урбане тржнице, показао се као изузетно профитабилан.

И купци и пољопривредници су сагласи да је домаће ипак најбоље.

Куповином изворних производа подржавамо мале пољопроивреднике у успону, а уједно и бринемо за своје здравље.