latinica  ћирилица
02/03/2024 |  11:23 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Бањалука - град мостова (ВИДЕО)

Не само што спајају двије обале и људе, мостови су спас и за растерећење саобраћаја за сваки град, па и за Бањалуку. Да је Бањалука богата мостовима показује и податак да Београд има десет мостова, а наш град шест. У односу на број становника није мала разлика. Градски урбанисти и пројектанти мостова међусобно сарађују па и локације за мостове бирају заједно.
Градња моста - Фото: РТРС
Градња мостаФото: РТРС

Половином 20. вијека мостови у Бањалуци били су грађени уз помоћ скела и оплата које су се протезале кроз препреке и ријечна корита.

- У новије вријеме имамо много више техника и технологија. Више немамо тешких конструкција и скела. Некада су постојали инжењери за пројектованје скела и оплата. То је некада било компликованије и од градње моста. Данас смо у стању да направимо мост да нема средњих стубова, оних који премошћавају читаву препоруку - рекао је Игор Милаковић, дипломирани грађевински инжењер.

Мост у Српским Топлицама направљен је 2021. године, новим убрзаним процесом градње.

И мада смо склони да мислимо да све што је брзо урађено да је и неквалитетно, грађевинска струка нас демантује, јер је технологија отишла тако далеко.

Када се планира градња моста испитују се и издржљивости на природне непогоде, снажан вјетар, висок водостај Врбаса, неприступачност терена грађења, подземне воде. Све су то изазови са којима се сусрећу и приликом изградње моста у насељу Чесма.

- Како пројекат иде, иду нови изазови. Укључени су и град Бањалука и Путеви Српске и сви смо ту заједно. Конструкција је армирано бетонска са пренапрегнутим носачима. Сигурно неће бити проблема - истакао је Никола Јовичић, шеф градилишта моста у Чесми.

Градски урбанисти и пројектанти одлично сарађаују, па и локације бирају заједно.

- Важно је да имамо што више мостова и тај у Доцу би много значио Бањалуци. Мислим да ће ово бити сјајна ствар за Бањалуку - додао је Јовичић.

Вишемилионски град Београд има десет мостова, а Бањалука за само четири мање.

Један од првих мостова у нашем граду, изградили су редовници самостана "Звијезда" давне 1904. године.

Мост је срушен у Другом свјетском рату и након тога поновно саграђен.

Бан Милосављевић изградио је ћуприју Ребровачку. Дрвени мост је тешко је оштећен поплавом у прољеће 1956. године, након чега је замијењен жељезним мостом. На истом мјесту је 1973. године подигнут садашњи Ребровачки мост.

У Бањалуци многи знају за Венеција мост, који је име добио по гостионици која се некад налазила на том мјесту и звала се "Венеција".

Гостионица "Венеција" је изграђена прије Другог свјетског рата и била је препознатљива по уређеној плажи и везовима за дајаке, срушена је током бомбардовања у Другом свјетком рату.

Данас, овај мост се формално назива мост КАБ-а, по клубу академичара Бањалуке.

Клуб академичара основан је 1934. године и окупљао је омладину и студенте који су својим активностима жељели да нешто учине на рјешавању бројних друштвених проблема.