latinica  ћирилица
02/03/2024 |  11:50 ⇒ 12:35 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Успјешан састанак са Ердоганом; Фокус на економској сарадњи (ВИДЕО)

Имали смо веома успјешан састанак са предсједником Турске Реџепом Таипом Ердоганом, у фокусу је била и привредна сарадња, рекла је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ, током боравка на диломатском форуму у Анталији.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Важно је да је исказана брига коју Турска показује за унутрашње односе и подстицај који долази да сами креирамо своја ријешња, да његујемо дијалог. Ми то изузетно цијенимо - истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да су већ  раније дефинисане неке ствари, попут  изградње ауто-пута Београд - Сарајево.

- Ердоган је нагласио да треба да оживимо трилатералу Србија - БиХ - Турска, да видимо шта су то наши заједнички пројекти, да заједно радимо и градимо. И наравно исказао је интерес за већим учешћем турских инвеститора у БиХ. Пуно је идеја око тога какви су туристички капацитети из Турске, по његовим ријечима  имају занимљиву понуду за цијели Балкан - поручила је Цвијановић. 

Цвијановић је изразила задовољство након састанака са министром спољних и европских послова Словачке Јурајем Бланаром.

- Постоји жеља да се подстакну европски процеси и намјера да се уђе у конкретнију фазу, а то је почетак преговора. БиХ не треба да заостаје за другим земљама које већ увелико преговарају. Ово је била и прилика да их обавијестимо о прилика у БиХ, јер они су недавно формирали нову владу. Указали смо да је европски пут неспојив са неким ко БиХ посмтра као своју колонију. Ми желимо да се успостави кредибилна линија на релацији БиХ-ЕУ и да разговарамо као кредибилни партнери - поручила је Цвијановић.