latinica  ћирилица
02/03/2024 |  12:09 ⇒ 12:37 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Тражимо да поштујете територијални интегритет Србије (ВИДЕО)

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас, на панелу под називом "Изазови и прилике на Западном Балкану", на Анталијском дипломатском форуму, да ће све земље Западног Балкана имати подршку Србије у интеграцијама ка Европској унији, али да од њих очекује да поштују наш територијални интегритет.
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Ивица Дачић (фото:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Циљ панела био је да се преиспита перспектива Европске уније, али и да се разговара о томе шта свака држава Западног Балкана треба да уради како би у што краћем року постала пуноправна чланица ЕУ.

- Многи ће рећи да је Балкан добио име по Бугарској планини, али можда ће и то да је име састављено од двије турске ријечи које значе "мед" и "крв". Остаје само питање чега ће бити више на нашем простору. Ја мислим да је крви било довољно и да мало више буде меда. Јесте идеја ЕУ неки смирујући фактор и потенцијални фактор за државе Западног Блакана. Та нека заједничка идеја која би могла да допринесе стварању заједничких интереса - рекао је Дачић.

Говорећи о регионалним иницијативама, Дачић је подсјетио да је Србија покренула иницијативу Отворени Балкан и додао да сматра да су такве иницијативе важне у конструктивне, али да их не треба политизовати.

- Проблем код иницијатива јесте - да ли су оне замјена за ЕУ или само инструмент - навео је Дачић.

Навео је да ће Србија подржавати сваку земљу Западног Балкана ка њеном уласку у ЕУ, али да оне морају поштовати наш територијални интегритет.

- Ја само тражим од вас да поштујете наш територијални интегритет и да не треба да дозволимо ничији империјални утицај. Ја сам 2013. године потписао Бриселски споразум, за мене је ЕУ тада и сада неспособна да спроведе што смо потписали, а то је Заједница српских општина. Требало је 90-тих година више преговарати о будућности Југославије, да се Југославије распадне у миру. Ја вас подржавам у свему и увијек ћете имати подршку за интеграције ЕУ, само да водите рачуна како се опходите према Србији у смислу нашег територијалног интегритета - навео је Дачић.

Поред Дачића, на панелу су говори и министри спољних послова Црне Горе, БиХ, Сјеверне Македоније, као и специјални изасланик Велике Британије за Западни Балкан Стјуарт Пич.