latinica  ћирилица
02/03/2024 |  12:27 ⇒ 12:43 | Аутор: РТРС

Вишеград: Филмом "Сјећаш ли се Доли Бел" сјећање на легендарног Павла Вуисића (ВИДЕО)

Филмом "Сјећаш ли се Доли Бел" у Андрићграду је почела ретроспектива филмова легендарног Павла Вуисића. Један од највећих српских глумаца играо је у око стотину филмова и серија. Покровитељи догађаја су Кинотека Републике Српске, Министарство просвјете и културе Републике Српске и биоскоп "Доли Бел".
Сјећање на Павла Вуисића - Фото: РТРС
Сјећање на Павла ВуисићаФото: РТРС

Павле Вуисић је непоновљива личност у глумачком свијету бивше Југославије. Био је карактеристичан јер, попут још једног великог глумца Марлона Брада, није волио глумити.

И када није имао главне улоге, увијек је остављао упадљив, незабораван траг.

- Павле Вуисић је најмање ниво Марлона Бранда, и ми смо имали свог Бранда само што он није марио за тим и он је већ у 50 и некој отишао да пеца рибу, није му се више глумило. Такве људе и такве култове и легенде смо имали, и желимо да у Вишеграду обновимо идеју о њима и мислим да ће тај пројекат бити успјешан - рекао је режисер Емир Кустурица.

Павле Вуисић био је карактеристичан по свом изражајном лицу, дискретној и лежерној глуми и способношћу да побољша лоше сценарије.

Као глумац, и као личност уопште био је човјек институција, својеврсна громада.

- Занимљиво је да је то човјек који никада није успио да упише ФДУ, а да је остварио веома значајне улоге и епизодне и главне током своје каријере. Ви знате да он није дуго живио али је оставио иза себе велика дјела - истакао је Сњежан Лаловић, директор Кинотеке Републике Српске.

Од 2. до 5. марта, на програму ће бити филмска остварења "Маратонци трче почасни круг", "Петријин венац", "Отац на службеном путу" и "Ко то тамо пева".