latinica  ћирилица
02/03/2024 |  13:39 ⇒ 19:53 | Аутор: СРНА

Илић: За Аудио-визуелни центар изузетно значајна стална подршка Владе Српске

Директор Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић рекла је данас у Београду уочи панела о регионалној сарадњи, копродукцији и филмским подстицајима, у оквиру ФЕСТ-а, да тај центар има сталну подршку Владе Српске која им је из буџета за ову годину обезбиједила 2,6 милиона КМ, што је веома зачајно и олакшава рад и активности Центра.
Ања Илић - Фото: СРНА
Ања ИлићФото: СРНА

Илићева је, уочи панела "Регионална сарадња, копродукције и филмски подстицаји" у оквиру програма ФЕСТ-а "Фест-про", прецизирала да пет одсто суме коју је Влада издвојила иде на плате и материјалне трошкове Центра, а све остало на суфинансирање филмова, едукације и развоја филмске сцене у Српској.

- Имамо сталну подршку Владе Републике Српске и на средства можемо рачунати сваке године, што је јако важно и олакшавајуће. Једни смо од ријетких у региону, а можда и у Европи који имају законски ријешено финансирање - рекла је Илићева Срни.

Она је изразила наду да би Центар ускоро могао да објави календар конкурса за филмске раднике, продуцентске куће и све оне који планирају да се пријаве на конкурсе за мањинске копродкуције.

Илићева је на данашњем панелу у МТС дворани, на којем су директори филмских центара региона разговарали о мањинским копродукцијама и подстицајима за снимање у земљама на овом подручју, представила активности Аудио-визуелног центра Републике Српске.

Она је представила јавни конкурс за суфинансирање производње филмова мањинских копродукција, мапу филмских локација у Републици Српској, као и уредбу о условима и поступку додјеле подстицаја инвеститору који у Српској производи аудио-визуелно дјело.

Илићева је подсјетила да је Влада Републике Српске недавно усвојила уредбу о подстицају о 30 одсто поврата средстава, тако да ће то бити новина за све иностране продукције које планирају да дођу у Српску и да снимају.

Говорећи о активностима Аудио-визуелног центра Републике Српске, она је истакла да је у прошлој години расписано укупно 27 конкурса на које је пријављено више од 90 пројеката.

- Када је ријеч о мањинским копродукцијама, реализована су три конкурса и крајем године биће расписан нови. Пријаве на конкурсе за мањинске копродукције стизале су из Мексика, Чешке, Црне Горе, Хрватске и Словеније, али највећи број пријава је из Србије. До сада је подржано девет пројеката са укупно око 600.000 КМ - навела је Илићева.

Она сматра да је уредба Владе за подстицај, која предвиђа 30 одсто поврата потрошених средстава веома важна јер ће стимулисати аудио-визуелне умјетнике да раде нове пројекте.

- У томе ће помоћи и водич са више од 100 филмских локација које смо мапирали, а које су доступне на интернет страници www.филминсрпска.com. На овом сајту ће сви из индустрије бити видљиви и лако доступни. На њему имамо све важне информације у вези снимања у нашој земљи - објаснила је Илићева.

Она је истакла да је веома задовољна сарадњом са филмским центрима из региона, који су Аудио-визуелном центру Републике Српске пружали подршку од оснивања, на чему им је јако захвална.

Говорећи о циљевима Центра у будућности, Илићева је навела да је приоритет да се обезбиједи континуирана производња аудио-визуелних дјела у Републици Српској, као и да фонд за све конкурсе из године у годину расте, те да се у континуитету ради на унапређењу конкурсних процедура како би се повећао број пријава на конкурсима.

* Желимо да побољшамо нашу индустрију и културни развој кроз наше пројекте. Амбијент Српске је изванредан и спреман за истраживање и презентацију. Вјерујемо да, ако улажемо у наше људе и наше студенте, заједно можемо унаприједити Републику Српску -  нагласила је Илићева.