latinica  ћирилица
02/03/2024 |  14:22 | Аутор: sputniknews.com

Лавров: "Ратни табор" у Европи је и даље јак и не мијења свој циљ

"Ратни табор" у Европи је и даље јак и не мијења свој циљ, а то је наношење стратешког пораза Русији, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (ФОТО: FABIO FRUSTACI EPA-EFE/FABIO FRUSTACI) -
Сергеј Лавров (ФОТО: FABIO FRUSTACI EPA-EFE/FABIO FRUSTACI)

Он је тим ријечима прокоментарисао недавне изјаве француског предсједника Емануела Макрона о томе да Запад не искључује могућност слања снага у Украјину, шефа Пентагона Лојда Остина да уколико се покаже да Украјина губи на фронту онда вјерује да ће се НАТО укључити у сукоб против Русије и објављени разговор немачких официра о плановима за напад на Кримски мост.

- Ситуација недвосмислено указује на то да је ратни табор у Европи као и до сада веома, веома јак - рекао је руски министар на прес конференцији по завршетку Дипломатског форума у Анталији.

У последње вријеме смо свједоци неслагања канцелара Њемачке Олафа Шолца и Бундесвера око неких лукавих идеја војске за које је јавност сазнала из аудио снимка о томе како припремају напад на Кримски мост и друге објекте, прИЈе свега складишта с муницијом, рекао је он.

- И прији томе желе све да преваре како се не би помислило на њих већ на Американце и Британце пошто су они и онако већ тамо. Очигледно самораскринкавање. Раскринкавање у војној сфери, исто као што је то у политичком погледу било признање Меркел, Оланда и Порошенка да нису ни намјеравали да реализују Минске споразуме - рекао је он.

Он је додао да у Москви виде да на Западу постоји неразумијевање по питању Украјине и жеља да се Русија побиједи на бојном пољу.

- Ми имамо добру вољу за рјешавање сукоба мирним путем. Али не видимо добру вољу са друге стране и не само то – видимо неразумијевање онога што се догађа. И видимо, као и до сада, жељу те исте стране да се Русија побједи на бојном пољу - навео је он у разговору с новинарима.

Према његовим речима, Русија није добила ниједан озбиљан приједлог за преговоре са Украјином од разговора у Истанбулу 2022. Године.