latinica  ћирилица
02/03/2024 |  14:32 | Аутор: СРНА

У Београду нови избори

Предсједништво Српске напредне странке /СНС/ одлучило је данас да у Београду буду одржани нови избори.
Александар Шапић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић) -
Александар Шапић (Фото: Танјуг/Јадранка Илић)

Члан Предсједништва СНС-а и предсједник Привременог органа града Београда Александар Шапић рекао је на конференцији за новинаре да је одлука донесена једногласно на данашњој сједници Предсједништва.

Он је најавио да ће СНС на нове изборе изаћи као дио једног великог покрета и да већ креће у кампању.

- Видјећемо ко ће све бити у том великом покрету, сви они који сматрају да је политика коју смо водили у протеклом периоду за Београд била политика просперитета и напретка града - навео је Шапић.

Предсједник Србије Александар Вучић је током данашњег обраћања јавности из Предсједништва Србије поручио да је његов савјет представницима листе "Београд не сме да стане" да је веома важно да се иде на нове изборе.

Грађани Београда тако ће поново изаћи на изборе за градске органе власти, јер нико није обезбиједио већину за формирање нове власти.

Према резултатима избора одржаних 17. децембра прошле године, највише мандата освојио је СНС /49/, што са пет мандата Социјалистичке партије Србије /СПС/ није било довољно за конституисање власти у Београду пошто је за натполовичну већину у Скупштини, која броји 110 одборника, неопходно 56 мандата.

Опозиционе листе "Србија против насиља" /43/ и коалиција НАДА /6/ освојиле су укупно 49 мандата, а цензус је прешао и Покрет "Ми – глас из народа" који се изборио за шест мандата у градском парламенту.