latinica  ћирилица
02/03/2024 |  16:21 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Човић: Урађен добар дио посла у вези са три закона

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је да је у вези са Изборним законом, као и Законом о Суду БиХ и Законом о спречавању сукоба интереса урађен добар дио посла, иако нису усаглашени до краја.
Драган Човић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Драган ЧовићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Постоји могућност да у понедјељак или уторак дамо један глас да смо постигли један ниво усаглашености и да онда Савјет министара усвоји те приједлоге - рекао је Човић новинарима, додајући да се све свело на два или три дана.

Он је подсјетио да је посљедњих 10 дана требало бити усаглашено неколико закона, а један од њих је и Изборни закон, као и Закон о Суду БиХ и Закон о спречавању сукоба интереса.

Према његовим ријечима, покушава се наћи довољно разума да се вјерује да се, осим потребе отварања врата кредибилности када је ријеч о ЕУ, добије позитиван одговор и да се не наруше основе функционисања БиХ.

- То је потпуна равноправност три конститутивна народа у складу са Уставом БиХ и легитимно представљање тих народа на свим институцијама БиХ - навео је Човић у Бањалуци.

Он је рекао да би волио да има пуно људи који желе помоћи БиХ.

- Оно што ми не урадимо, остављамо довољно простора другима да се мијешају. Увјерен сам да БиХ неће бити функционална док извршна и законодавна власт, политичка власт у БиХ коју је народ бирао не преузме одговорност за себе и доноси одлуке. Тако ћемо вјероватно затворити врата некима који мисле да могу и неке друге ствари радити наметањем или на неки други начин - рекао је Човић.