latinica  ћирилица
02/03/2024 |  19:09 ⇒ 21:53 | Аутор: РТРС

На бројним састанцима у Анталији исказана значајна подршка ставу Српске (ВИДЕО)

Европски пут БиХ, уз договор домаћих лидера и без наметања рјешења, уставна позиција Републике Српске и економски пројекти - теме су о којима су предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић разговарали са бројним учесницима Дипломатског форума у Анталији.
Цвијановић, Додик и Лавров  (Foto:instagram.com) -
Цвијановић, Додик и Лавров (Foto:instagram.com)

Додик и Цвијановићева оцјењују Дипломатски форум у Анталији веома успјешним.  Током форума разговарали су са бројним државницима, а све с циљем разумијевања позиције Републике Српске и јачања економије кроз пројекте. Посебно значајан је, кажу, кредитни аранжман Турске за ауто-пут Београд - Сарајево. Ништа мање није значајна ни изградња ХЕ Мрсово код Рудог, коју гради компанија из Турске, а вриједна је 100 милиона евра и биће у потпуном власништву Српске.

Сумирајући разговоре у Турској, Додик и Цвијановићева наглашавају значај подршке бројних званичника ставу Српске о неопходности договора домаћих актера у БиХ, без уплитања странаца и наметања рјешења.

И након данашњих одвојених сусрета са министром иностраних и европских послова Словачке Јурајем Бланаром и предсједником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом поручено је да је дијалог једини пут ка просперитету и дугорочној стабилности која је у интересу свих народа.

Имају ли приступни преговори са Европском унијом сврху, без датума њиховог почетка? Немају - одговор је предсједника Српске. Тај став јасно је пренио министру спољних послова Словачке. Истичући важност да крајем марта буде одређен датум, Додик је нагласио и да се БиХ неће помјерити на европском путу ако у њој остану стране судије и Кристијан Шмит.

- Ситуација у којој стране судије у Уставном суду, заједно са два муслимана, увијек донесу одлуку против Републике Српске је неиздржива. Рекао сам да ћемо, уколико нелегални Шмит донесе било какву одлуку о изборима,донијети наш закон и провести наше изборе. Рекао сам да ћемо, уколико донесе било какву одлуку у вези са имовином, донијети одлуку о независности - рекао је Додик.

На неопходност пуног уважавања уставне позиције и надлежности свих нивоа власти у БиХ, шефу словачке дипломатије указала је и српски члан Предсједништва БиХ.

- Ми смо указали на чињеницу да је европски пут неспојив са било каквим диктатором који третира БиХ као колонију и мисли да може да мијења законе и Устав. Ми желимо да се успостави кредибилна линија на релацији БиХ-Европска унија и да разговарамо као кредибилни партнери - рекла је Цвијановићева.

Управо је такав био и састанак чланова Предсједништва БиХ са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом. Турска је заинтересована за развој економске сарадње. Наглашена је важност унутрашњег договора без наметања рјешења.

- Оно што је важно јесте исказана брига Турске за унутрашње односе, подстицај да сами треба да креирамо рјешења. Предсједник Турске промовише једнак однос према свима који живе у БиХ. Ми то цијенимо - рекла је Цвијановићева.

Унутрашњи договор, без наметања рјешења, одлазак странаца, поштовање Дејтонског мировног споразума, у први план ставио је и Додик, осврћући се на састанке са турским предсједником и шефом руске дипломатије Сергејем Лавровом. Са Ердоганом је разговарао и о економији, изнесени су конкретни приједлози о кредитном аранжману за ауто-пут Београд - Сарајево.

- Ту је застој јер у Федерацији БиХ не могу да одреде трасу куда треба да се гради ауто-пут. Мислим да се може разговарати о томе да федералне страна подржи дио аранжмана са Републиком Српском, а они када буду спремни ми ћемо подржати - рекао је Додик.

Управо је због трасе ауто-пута Београд - Сарајево, током панела посвећеног Балкану заварничило између шефа српске дипломатије Ивице Дачића и министра спољних послова у Савјету министара БиХ Елмедина Конаковића.

- У 21. вијеку ми немамо ауто-пут између Београда и Сарајева. Има већ пет шест, десет година иницијатива коју је подржала и Турска да се направи ауто-пут и ми не можемо да се договоримо којом ће трасом да иде тај пут - рекао је Дачић.

Конаковић је одговорио:

- Иде траса за ауто-пут када она буде ишла ка Санџаку који је нама јако важан. Кад буде ишла преко Горажда на Санџак и повезала нас можда и са Турском, иде пуни гас. Тако смо се и договорили и рекли сте да не смета. Преко Црне Горе исто.

Никада траса ауто-пута Београд - Сарајево није договорена преко Горажда и Санџака, одговорио је Конаковићу, предсједник Српске. С турском страном је, наводи Додик, договорено да се ауто-пут гради преко Вишеграда, Рогатице, Сокоца и Источног Сарајева.

Конаковићева изјава показује да све блокаде развојних пројеката, па и овог који се договара с Турском, долазе искључиво од бошњачких политичара из Сарајева, закључује Додик.