latinica  ћирилица
02/03/2024 |  19:22 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Реформа јавне управе покренута након дужег застоја (ВИДЕО)

Реформа јавне управе у БиХ поново је покренута након дужег застоја изазваног недостатком политичке воље.
Тастатура - Фото: РТРС
ТастатураФото: РТРС

Недавним конституисањем Кооодинационог одбора за реформу јавне управе почеле су активности на испуњавању још једне препоруке из Мишљења Европске комисије о захтјеву БиХ за чланство у Европској унији.

Грађани навикнути на дуга чекања испред шалтера јавних установа надају се да ће административне услуге убудуће бити доступније.

Покретање дигитализације јавне управе је међу најважнијим приоритетима што би у пракси омогућило олакшане поступке за грађане и привреду и ниже трошкове административних услуга.

- Желимо да у наредном периоду почнемо процес дигитализације и да грађанима омогућимо бржи, функционалнији приступ информацијама, документима, поготово привреди гдје пуно губе на те техничке ствари у шалтер салама, што би се могло радити електронски - каже Дарко Касап, директор Канцеларије координатора за реформу јавне управе у БиХ.

Кључни предуслов за функционисање и коришћење електронског потписа је усвајање закона о електронском потпису на нивоу БиХ.

- Наше институције су спремен на то, међутим треба још да се ускладе законски оквири да би он био примјењив свакодневно. Вјерујем да ћемо у наредном периоду "откочити" тај проблем, што је кључ цијеле дигитализације - наводи Касап.

За разлику од БиХ, у земљама региона, посебно у Србији, дигитализација и електронско пословање постали су још важнији у вријеме пандемије Ковида јер су грађани добили бројне дигиталне услуге.

Спремност и способност власти да унаприједи јавну управу има утицаја и на европски пут јер је она дио Првог кластера ревидиране методологије за приступање Европској унији. То значи да се прогрес у јавној управи рефлектује и на друге секторе.