latinica  ћирилица
02/03/2024 |  19:24 ⇒ 21:07 | Аутор: РТРС

Билатерални односи са Турском стратешки важни за Републику Српску (ВИДЕО)

Билатерални односи са Турском постају стратешки важни за Републику Српску, не само зато што званична Анкара подржава унутрашње договоре и одбацује страно мијешање у БиХ, већ и због чињенице да као једна од водећих чланица НАТО може "омекшати" ударе и притиске Запада на Српску и њено руководство - овако аналитичари оцјењују домете посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана Предсједништва Жељке Цвијановић тој земљи и учешће на Дипломатском форуму у Анталији.
Додик и Ердоган - Фото: РТРС
Додик и ЕрдоганФото: РТРС

Иако формално дио БиХ, Република Српска из године у годину видљивија је на бројним међународним адресама, како на Истоку тако и на Западу. У прилог томе су и посљедњи састанци предсједника Српске у Анталији са турским, мађарским и словачким званичницима, а раније и са руским и бјелоруским.

Сусрети са турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом имају посебну тежину јер турски предсједник, супротно сарајевским жељама, поручује да је против уплитања страног фактора у унутрашње односе у БиХ.

Професор геополитике Срђан Перишић каже да Турска разумије односе у БиХ и позицију Републике Српске.

- Ердоган у свим изјавама, приликом посјета предсједника Српске, јасно наглашава да је за поштовање Дејтонског споразума и да је будућност у договору сва три народа и поштивању позиције Републике Српске - истиче Перишић.

Научни сарадник Института за међународну политику и привреду из Београда Александар Митић каже да Турска уважава чињеницу да без разговора и договора са представницима Републике Српске нема никлавог напретка у БиХ.

- Турска жели да са Републиком Српском сарађује на конкретним економским питањима, без политичких условљавања - наводи Митић.

Стручњак за међународне односе Синиша Пепић каже да смо, супротно историјском искуству и устаљеном наративу да Турци у свему подржавају Бошњаке, у ситуацији да Срби и Република Српска одржавају добре односе са Анкаром, а све због чињенице да су бошњачке странке наклоњеније Ердогановом противнику Фатиху Гулену и под директним утицајем земаља Квинте чији амбасадори се у БиХ понашају као колонијални управници.

- И то је супрутно од онога што Ердоган, Додик, Орбан и многе снаге чак и у Западној Евроопи, прије свега суверенисти, виде као проблем не само у БиХ већ и у ЕУ, гдје је јак утицај САД. Тако да је сасвим природно, ма колико то чудно звучало, да је Република Српска, предсједник Додик једини саговорник Турске у којег могу да имају повјерење - каже Пепић.

То повјерење се капитализује кроз најаву значајних структурних пројеката у Републици Српској и Федерацији БиХ које би финансирала Турска, али и потенцијалне подршке коју та земља, као једна од водећих чланица НАТО може пружити Српској и заштити је од практично свакодневних притисака са Запада.

- Турска може да игра улогу бране у односу на притиске које остале чланице НАТО, прије свега САД, врше на Републику Српску и може да одигра улогу која је слична оној коју игра Мађарска, односно премијер Орбан када је у питању ЕУ - каже Митић.

Турска је одавно превазишла статус регионалне војне и економске силе. Као таква може бити корективни фактор недобронамјерне политике колективног Запада ка Српској и Србији. И сама је на удару због приближавања Москви и зато не чуди противљење страном интервенционизму и притисцима на Републику Српску које показује турски предсједник, кажу аналитичари.