latinica  ћирилица
02/03/2024 |  19:53 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

У Београду представљене активности Аудио-визуелног центра Српске (ВИДЕО)

У оквиру Међународног филмског фестивала ФЕСТ, у Београду су представљене активности Аудио-визуелног центра Српске.
Београд (Фото: TANJUG/ BEOINFO/ bs) -
Београд (Фото: TANJUG/ BEOINFO/ bs)

Повод је била премијера филма "За данас толико", чије снимање је финансијски подржао овај центар.

Управо кроз филм "За данас толико" режисера Марка Ђорђевића, најбоље се види рад Аудио-визуелног центра Републике Српске. Дио средства којима је остварен, додијељен је 2022. на првом конкурсу за суфинансирање производње мањинских филмова. Овај конкурс је означио и почетак рада ове институције.

Директорка Аудио-визуелног центра Ања Илић рекла је да Центар има сталну подршку Владе Српске.

- Имамо сталну подршку Владе Републике Српске и на средства можемо рачунати сваке године, што је јако важно и олакшавајуће. Једни смо од ријетких у региону, а можда и у Европи који имају законски ријешено финансирање - рекла је Илићева.

Идентичну улогу у Србији има установа са много дужим стажом - Филмски центар, који дјелује у оквиру Министарства културе.

- Филмски центар Србије, односно можемо да кажемо држава Србија, је највећи финансијер филмске индустрије и објективно, без те подршке, нема већине филмова у овој земљи - каже Иван карл, директор Филмског центра Србије.

Кроз овај центар Србија је, као пројекат од националног значаја, препознала и суфинансирала филм o доктору Миодрагу Лазићу, чији је режисер Драгољуб Елчић.

Аудио-визуелни центар Републике Српске до сада је издвојио око 600.000 КМ за суфинансирање укупно девет мањинских пројеката - од тога је осам филмова из Србије и један - анимирани, из Чешке.