latinica  ћирилица
02/03/2024 |  20:54 ⇒ 20:55 | Аутор: СРНА

Петровић: Сагледати све посљедице одлуке Уставног суда и заштитити грађане

Генерални директор Електропривреде Републике Српске Лука Петровић рекао је да ће ЕРС упутити додатна образложења Регулаторној агенцији и видјети да ли постоји могућност да се сагледају све посљедице одлуке Уставног суда Српске о тарифама за обрачун електричне енергије, те изразио наду да ће Уставни суд размотрити додатне елементе и да остану тарифне групе како би грађани били заштићени дугорочно.
Лука Петровић - Фото: РТРС
Лука ПетровићФото: РТРС

Петровић је нагласио да земље у окружењу користе исти принцип обрачуна цијена за потрошњу електричне енергије као у Српској, као и да је немогуће да није било техничког образложења у Уставном суду Републике Српске да је оваква пракса повољнија за 86 одсто грађана у Српској.

- ЕРС је поштовао одлуке Регулаторне агенције која је пратила стање у окружењу и тако донијела одлуку која је била на корист свих грађана Републике Српске - навео је Петровић.

Он је навео да у Србији, Хрватској и Сјеверној Македонији користе принцип као у Српској да се обрачунава свима у једној групи по истој цијени, у другој групи само преостали дио по другој цијени и у трећој само тај прекомјерни дио по трећој цијени.

Петровић је појаснио да би укидањем тарифних група 86 одсто грађана морало рефундирати трошкове ЕРС разлику у цијени.

Он је истакао да се одлука Уставног суда, по којој се не дозвољава обрачун у тарифним групама, односи на домаћинства, а не на привреду која послује по тржишним принципима.

Петровић је подсјетио да је намјера била да се формирају групе потрошње до 500 киловат часова, од 500 до 1.500 киловат-часова и више од 1.500 киловат-часова.

Он је подсјетио и да ЕРС неће имати ниједну марку додатног прихода, а ни расхода након ове одлуке.

- Та иста количина новца од те исте количине електричне енергије која се продавала грађанима у овим групама сада ће бити јединствена цијена, а то значи да би примјеном такве одлуке морало доћи до усклађивања цијена, сходно одлуци Уставног суда, а то значи да сви грађани било да троше 100 или 5.000 киловат-часова морају да плаћају исту цијену за сваки потрошен киловат - рекао је Петровић вечерас за Алтернативну телевизију.

Он је напоменуо да се ова тема не би требала банализовати у јавности, што тренутно покушава да уради опозиција.

Наводећи да одлука још није објављена у Службеном гласнику, Петровић је рекао да, уколико струка буде предочила ствари како треба, ова ситуација се може презентовати на највишем нивоу и може се ријешити за седам дана, али ако се уђе у одређену процедуру може потрајати и пар мјесеци.

Уставни суд Републике Српске одлучио је да тарифе за обрачун електричне енергије које се примјењују од 15. децембра 2022. године нису у складу са Уставом Републике Српске.

Образлажући одлуку, Уставни суд је истакао да су оспорене одлуке, које предвиђају обим потрошње као критеријум за утврђивање накнаде за набавку електричне енергије, чиме су крајњи купци у оквиру једне тарифне групе који троше више електричне енергије доведени у неповољнији положај у односу на крајње купце у оквиру исте тарифне групе који троше мање електричне енергије, што је супротно уставном начелу забране дискриминације, пренијели су медији.

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске је, у складу са својим надлежностима, а на иницијативу Електропривреде Републике Српске донијела Одлуку о тарифним ставовима за кориснике дистрибутивних система и одлуку о тарифним ставовима за јавно снабдијевање, чије поједине чланове је Уставни суд прогласио неуставним.