latinica  ћирилица
02/03/2024 |  22:05 | Аутор: СРНА

Промовисано друго издање књиге "Aскетика" блаженопочившег владике Aтанасија

У Културном центру Требиње вечерас је, поводом три године од упокојења блаженопочившег епископа захумско-херцеговачког и приморског Атанасија, промовисано друго издање његове књиге "Аскетика", збирке његових предавања из Париза.
Промовисано друго издање књиге "Aскетика" - Фото: СРНА
Промовисано друго издање књиге "Aскетика"Фото: СРНА

Епископ западноамерички Максим рекао је да је ова књига збирка предавања владике Атанасија из Париза, гдје је провео четири године и гдје је био монах, литург и професор, а који је аскетику увијек доживљавао као дио антропологије.

- То се може видјети у овој књизи, а антропологија је била само поглавље христологије. Има нечега јако дирљивог у томе како он под париским небом, тамо неким студентима у Кримској улици говори о тајнама подвига. Отац Захарије, који је данас у Манастиру Светог Јована Претече у Енглеској, каже да је Атанасије када би се студенти повукли, увече читао молитве које му је слао отац Јустин - истакао је епископ Максим.

Свештеник Милорад Средојевић рекао је да се ова књига појавила у "вунено вријеме", у којем дође као лијек за људску душу.

- Ова књига нас враћа нама самима и долази у право вријеме - нагласио је Средојевић.

Он је навео да, када се посматра живот и рад једног мислиоца, филозофа, пјесника, богослова, обично се гледа у којем времену је живио и шта је радио, какав је његов ехо на средину, на прилике и неприлике.

- Владика Атанасије је личност огромног ауторитета, снажна, епохална личност, толико је стварао и радио да нема области у којој се није одредио. Његове мисли и стваралаштво се налазе у свјетским језицима, руском, енглеском, грчком, француском - истакао је отац Средојевић.