latinica  ћирилица
03/03/2024 |  10:19 | Аутор: РТРС

Милићи: У хајци на вука око 400 ловаца међу којима и Вишковић

Удружење ловаца "Комић" из Милића данас је хајком на вука званично отворило овогодишњу ловну сезону у којој учествује око 400 ловаца, које је пред полазак поздравио премијер Републике Српске Радован Вишковић.
У Милићима хајка на вука - Фото: СРНА
У Милићима хајка на вукаФото: СРНА

Вишковић, који је и предсједник Удружења "Комић", истакао је да је међу учесницима, осим милићких, велики број ловаца из Србије и Републике Српске, који су пријатељи дуги низ година.

Он је изјавио Срни да се хајка на вука у Милићима традиционално организује прве недјеље у марту, те да ове године имају прилику да лове и шакала јер се у ловишту појавила ова животиња која није ништа мањи штеточина од вука.

- Надам се да ће лов бити успјешан и да ћемо одстријелити неку од тих штеточина јер то морамо да урадимо због остале дивљачи - рекао је Вишковић и додао да су вук или шакал, уколико се не уклоне на вријеме из ловишта, пријетња за срну и дивљу свињу.

Он је навео да је завршен лов на дивљу свињу и да су ловци примијетили да има велики број шакала и вукова, те да су у обавези да организују овакву хајку.

Вишковић је напоменуо да је Ловачко удружење "Комић" стабилно и да се финансира из чланарине.

Главни лововођа у Удружењу "Комић" Синиша Алексић рекао је Срни да се данас окупило око 400 ловаца са жељом да улове вука или шакала који представљају проблем у ловишту.

- Ловимо у предјелу Купусне, Радаве, Удрча, Вреточа и Рајића - изјавио је Алексић.

Он је подсјетио да је прошле године лов био успјешан и да су уловили четири вука.

Главни лововођа из Ловачког удружења "Семберија" из Бијељине Миладин Божић изјавио је Срни да је прошлогодишњи заједнички лов на предаторе био успјешан, да је ловиште атрактивно и да се надају да ће бити улова.

Он је рекао да у данашњем лову учествује око 50 ловаца из Семберије и да је њихово удружење најбројније у Републици Српској.

Осамдесетосмогодишњи Свето Мамлић из Сремске Митровице, најстарији ловац у хајци на вука, изјавио је да је било трофеја, ловачких скечева и да је увијек срећно пролазио.

Он је нагласио да онај ко воли лов не може да му одоли, без обзира на године.

Јово Гаврић из Удружења "Чауш" из Братунца рекао је да су четворица ловаца стигла у Милиће из Братунца да покушају да улове вука, а ако не, сигурни су да ће се добро дружити са дугогодишњим пријатељима.

Ловачко удружење из Милића окупља око 220 редовних чланова и газдује површином од око 30 хектара.